Interimarul Ionescu a cerut excluderea din PSD a „consilierilor lui Pantazi”. Sorin Olariu a fost executat, fără nici o explicație

Tensiuni politice in cadul organizației social democrate din Pașcani. Trei din cei șapte consilieri locali aleși cu certificate doveditoare emise de  Biroul Electoral Local au fost propuși să fie excluși din PSD pe motiv ca ar fi adus prejudicii partidului.

Propunerea a fost făcută chiar de către președintele interimar Dragoș Ionescu  – foto într-o ședință a cărei ordine de zi nu a fost anunțată în prealabil. Pe buletinul de vot de excludere au fost trecuți: Emilia Coșniță – profesoară de informatică aflată pe locul șase, Andrei Vîrlan – inginer la EON aflat pe locul trei și consilierul Sorin Olariu aflat pe locul 4, pe lista candidaților. Cei trei au două caracteristici in comun: au fost aduși în PSD și pe lista de candidați, pe locuri eligibile, de Dumitru Pantazi. După ce acesta a pierdut alegerile pentru Primăria Pașcani și a demisionat din funcția de președinte al organizației locale, noul președinte, Dragoș Ionescu a încercat să scape de oamenii lui Pantazi și să facă loc pe mandatele eligibile din Consiliul Local, următorilor de pe lista candidaților: Gabriela Nedelcu, Ovidiu Bejinariu si Leonard Ursu.

 

Votul a fost secret, fără să fie prezentate motivele (faptele) excluderii.

Au votat 14 din cei 19 membri ai Biroului Politic. Au lipsit Mihai Dediu, Vasile Haldan și Leonard Ursu iar locurile rămase vacante după demisiile lui Dumitru Pantazi si Gică Zanet nu au fost ocupate.

In urma centralizării voturilor doar Sorin Olariu a fost exclus din PSD cu 12 voturi pentru și două împotrivă. Pentru excluderea profesoarei Emilia Coșniță au fost înregistrate doar 3 voturi pentru  și 11 împotrivă iar pentru excluderea lui Andrei Vîrlan au fost înregistrate 2 voturi pentru, 11 voturi împotrivă și o abținere.

Așadar doi din cei trei consilieri aduși de Pantazi vor face parte din următorul legislativ local,  iar unul ar urma să nu fie validat pe motiv ca a fost exclus din partid.

În urma ședinței nu a fost publicat nici un comunicat de presă cu motivele pentru care cei trei au fost propuși pentru excludere și nici nu a fost organizată o conferință de presă. De asemenea președintele interimar Dragoș Ionescu a refuzat să clarifice această situație iar conducerea județeană a PSD a evitat să comenteze decizia pesediștilor de la Pașcani. Ceilalți membri din Biroul Politic nu au răspuns la telefon sau au refuzat să vorbească pe acestă temă.

De cealaltă parte consilierul Sorin Olariu – foto spune că nu a fost surprins că a fost exclus din PSD deoarece planurile ar fi fost făcute imediat după alegerile locale. Olariu susține ca votarea nu ar fi fost statutară deoarece nu a fost anunțată in prealabil ordinea de zi iar din acest motv nu a fost prezent la ședință. Consilierul local crede ca a fost dat afară din PSD pe motiv ca a îndrăznit să îl critice pe primarul PNL Marius Pintilie și după ce a solicitat organizarea unor conferințe de presă în care să se vorbească despre întârzâierea /blocarea unor investiții și despre problemele cu apa sau școlile fără autorizațiile de funcționare.

Olariu susține ca va contesta decizia de excludere din PSD Pașcani și că va solicita Procesul Verbal al sedinței. Subiectul  nu va fi discutat in cadrul organizației județene a PSD conform precizărilor făcute de purtătorul de cuvânt Vlad Ciobanu. De asemenea după data de 27 septembrie a.c. Primăria Pașcani va trimite Judecătoriei Iași dosarele de validare pentru mandatele de consilieri care vor face parte din viitorul legislativ local.

Una dintre condițiile cumulative de validare este ca  titularul mandatului să nu își fi pierdut calitatea de membru al partidului politic pe lista căruia a fost ales, urmare a demisiei sau urmare a excluderii prin hotărârea definitivă a forului competent al partidului politic ori prin hotărâre definitivă a unei instanţei judecătoreşti. În cazul de față hotărârea de excludere a fost luată de conducerea PSD Pașcani.

Sorin Olariu a intrat in PSD la sfârșitul lunii martie a.c. El a renunțat la calitatea de membru al PMP si la funcția de președinte al organizației locale, la insistențele lui Dumitru Pantazi, fostul președinte al organizației PSD Pașcani.

În campania electorală pentru alegerile locale a fost unul dintre cei mai activi si critici pesediști  la adresa PNL iar in Consiliul local a sancționat vehement derapajele primarului Marius Pintilie si ale viceprimarului Cristian Rățoi.

Menționăm că în țară au mai fost astfel de cazuri, unele chiar recente. Majoritatea dintre ele au fost soluționate in instanțele de judecată cu anularea hotărârilor de excludere din partid și repunerea in drepturi a celor în cauză. Rămâne de văzut dacă și la Pașcani se va întâmpla la fel sau nu.



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *