Curiozități despre echinocțiul de toamnă, care va avea loc pe 22 septembrie. Ce este și cum ne influențează

Duminică, 22 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă 2024. Evenimentul marchează începutul noului anotimp în emisfera nordică și este denumit și ,,toamna astronomică”. La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:44, ora României.

Detalii inedite despre echinocțiul de toamnă

 

Deși echinocțiul de toamnă are loc în general pe 22 sau 23 septembrie, ocazional acesta cade pe 21 sau 24 septembrie. Acest lucru se datorează faptului că sistemul calendaristic folosit în Occident (calendarul gregorian) definește un an ca fiind de 365 de zile, sau durata de timp necesară pentru ca Pământul să orbiteze Soarele. În realitate, Pământul are nevoie de 365.25 zile pentru a se învârti în jurul Soarelui.

În 2092 și 2096, echinocțiul de toamnă va fi pe 21 septembrie. Ultima dată când a fost la această dată a fost în anul 1000.

Totodată, echinocțiile aduc aurora boreală, adică acele manifestări de lumină pe cerul nopții. Astfel, echinocțiul semnalează și începutul perioadei în care le putem vedea, continuând în general până la echinocțiul de primăvară din fiecare martie, întrucât aurorele sunt cauzate de interacțiunea vânturilor solare cu câmpul magnetic al Pământului. Vânturile solare sunt particule de plasmă care eliberate de soare și ajung în spațiu.

Mai mult, există mai multe sărbători asociate cu echinocțiul de toamnă. De exemplu, există festivalul neopăgân ,,Mabom”, când sunt sărbătorite strângerea recoltelor și bogăția pământului. În China și în alte țări asiatice, se sărbătorește festivalul lunii, care are loc întotdeauna la mijlocul lunii septembrie, în jurul lunii de recoltă. În România, după cum am aflat de la specialiști în etnologie, nu există credințe populare privind acest fenomen.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *