Taxa de salubritate ar urma să fie majorată

Taxele și impozitele locale pentru anul viitor ar urma să fie supuse aprobării Consiliului Local abia în luna decembrie. Edilul municipiului a refuzat aprobarea lor în primăvara acestui an, conform calendarului fiscal, pe motiv că ar putea fi modificări privind impozitele pe proprietate la nivel național.

Guvernul a anunțat că renunță la astfel de planuri și prin urmare autoritățile locale trebuie să aprobe taxele pentru anul viitor cel târziu până la 31 decembrie a.c.

Tot odată acestea trebuie indexate cu rata inflației, ceea ce va duce la o creștere de cel puțin 10,4 %.

Odată cu aprobarea taxelor, municipalitatea va aproba și taxa specială de salubritate. Primarul municipiului spune că această taxă ar putea să crească de anul viitor, pentru a acoperi cheltuielile la salubritate. Mai exact, în momentul de față municipalitatea mai are de plătit facturile pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie, dar banii din taxa de salubritate sunt tot mai puțini.

Primarul face apel la cetățeni să colecteze selectiv pentru a scădea cantitățile de gunoi menajer și costurile de colectare și transport. Edilul a spus că în ultima perioadă cantitățile de deșeuri selectate au scăzut foarte mult din cauza Sistemului de Garantare-Returnare. Mai exact, oamenii nu mai aruncă pet-urile, ci merg cu ele la punctele de colectare pentru a recupera banii respectivi. Asta înseamnă că încasările muncipalității din colectare selectivă sunt tot mai mici.

În momentul de față, la Pașcani taxa de salubritate pentru persoanele fizice este de 13 lei/lună de persoană. Taxa ar urma să crească dacă până în decembrie nu vor crește cantitățile de deșeuri selectate și nu vor scădea cantitățile de deșeuri menajere.

Reprezentanții primăriei nu au spus însă ce restanțe sunt la plata taxei de salubritate, bani care dacă ar fi încasați ar acoperi diferențele pentru plata facturilor.

Menționăm că suma estimată pentru anul 2024 din taxa de salubritate pentru încasare este de peste 5,2 milioane de lei. La sfârșitul anului trecut, restanțele, adică sumele neîncasate din taxa de salubritate erau de peste 3,9 milioane de lei. În acest an, municipalitatea a plătește la salubritate peste 8,2 milioane de lei, cu aproape 3 milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta deoarece operatorul de salubritate a majorat de două ori tarifele de colectare. În consecință, unele primării din județ au majorat taxa de salubritate, iar altele au acoperit aceste diferențe prin acordarea unor subvenții de la bugetul local, cum ar fi de exemplu, orașul Hârlău. În alte localități, de exemplu, în comuna Lespezi, primăria subvenționează în totalitate colectarea și transportul gunoiului menajer, așa încât serviciul este gratuit pentru populație.

 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *