După modelul pagerelor, pot telefoanele din buzunarele noastre să explodeze la o comandă venită de la distanță? Ce spune cunoscutul fizician Cristian Presură

Explozia miilor de pagere din Liban este o acțiune de un impact excepțional și ne aduce în gând o întrebare: pot hackerii să facă astfel încât telefoanele noastre să explodeze în buzunar? Ce spune Cristian Presură, un cunoscut cercetător român din Olanda, despre bateriile din interiorul gadget-urilor pe care le folosim câteva ore pe zi.

  • Bateriile litiu-ion de la telefoane se supraîncălzesc – și în cazuri izolate ard – însă elementul important este că ard încet, nicidecum încât să omoare un om, explică fizicianul.

În explozia pagerelor Hezbollah, inițial știrile au indicat posibilitatea acțiunii de la distanță asupra bateriei de litiu, astfel încât ea să ajungă să se supraîncălzească și să explodeze.

Apoi, s-a aflat că Israelul a plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah.

Explozibilii au fost puși lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator (switch) a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, după primirea unui mesaj. Dar, cum în domeniul operațiunilor serviciilor secrete nu există confirmări oficiale, întrebarea din mintea oamenilor a rămas: se poate autodistruge de la distanță un dispozitiv, cu efecte asupra noastră?

Continuarea pe HOT NEWS



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *