Directoarea Colegiului Unirea din Pașcani, Daniela Orășanu, finalistă în Gala Directorii Anului 2024

Trei directoare de școli din județul Iași au fost selectate ca finaliste pentru Gala Directorul Anului 2024, după ce anul trecut Iașul a dat atât trei finaliști, cât și câștigătoarea titlului de Directorul Anului 2023.

Ana Chelaru, de la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii, Daniela Claudia Orășanu, de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani, și Claudia-Filareta Cărăușu, de la Școala Primară „Carol I” din Iași, sunt finaliste ale categoriilor Egalitate de Șanse, Antreprenoriat și Inovare. Au făcut schimbări în școlile lor, cu dedicare și muncă, iar acum meritele le sunt apreciate și pot câștiga titlul de Directorul Anului 2024.

(…)

De la săli deteriorate la laboratoare digitale, la Colegiul Unirea din Pașcani

Cu o experiență de aproape 30 de ani în învățământ și în al 10-lea an de când ocupă funcția de director la Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani, Daniela Claudia Orășanu, profesor de Contabilitate-Finanțe a transformat complet infrastructura școlii. La începutul mandatului său, multe dintre clădirile școlii necesitau renovări urgente.

 

Mă onorează să duc într-o competiție națională de asemenea avengură efortul și meritele echipei de la Colegiul Unirea. Pentru mine, asta înseamnă să fac cunoscut efortul colegilor mei și al elevilor, rezultatele acestora. Dacă acum 9 ani, când am devenit director, aveam plafoane care riscau să cadă în orice moment în grupurile sanitare din căminul școlii, astăzi au fost modernizate absolut toate sălile de clasă. În activitatea mea din ultimii ani am încercat să modernizez infrastructura Colegiului Unirea, astăzi fiind o școală cu o infrastructură de excepție, cu infrastructură digitală. Totodată, am lucrat la un program foarte amplu de dezvoltare profesională a profesorilor”, a declarat aceasta.

Laboratoarele digitale moderne, echipate cu tehnologie VR, realitate augmentată, scanere și imprimante 3D sunt acum la dispoziția elevilor. Sălile de clasă dispun de mobilier modular, iar echipamentele de ultimă generație contribuie la un proces educațional mai eficient.

 

În sensul acesta au fost dezvoltate și proiecte europene pe infrastructură. Chiar în momentul acesta avem un proiect foarte mare de reabilitare energetică, de aproape 3 milioane de euro, prin PNRR, care reabilitează două clădiri ale școlii. Acum, suntem pe închiderea unui proiect prin PNRR de dezvoltare a încă două laboratoare digitale, inclusiv cu 30 de drone, prin care încercăm să dezvoltăm copiilor abilități de pilotare a unei drone care poate să ajute și în domeniul economic, de exemplu”, a precizat directoarea.

Directoarea din Pașcani a realizat un curriculum opțional adaptat la nevoile pieței muncii

Un alt pas realizat de Daniela Claudia Orășanu a fost dezvoltarea unui curriculum opțional inovator adaptat la industria 4.0, oferind elevilor acces la tehnologie modernă în cadrul sălilor de clasă. Astfel, elevii pot opta pentru cursuri precum Modelare 3D, Robotică, Analiză date sau Simulare de afaceri în MINECRAFT, dezvoltând abilități care îi pregătesc pentru viitor.

 

În ultimii doi ani am dezvoltat un curriculum opțional inovator pentru clasele de tehnologic, adaptat la industria 4.0, cu tehnologia dronelor în sala de clasă sau tehnologie virtuală, imprimare 3D. Profesorii propun, iar elevii aleg opționalul. Acum dezvoltăm un opțional de pilotare a dronelor, care este adresat tuturor elevilor de la toate clasele de tehnologic”, a explicat Daniela Claudia Orășanu.

Directoarea a mai spus că „Unirea” este cel mai mare furnizor din România pentru calificarea în proiectarea CAD, iar acest lucru se datorează în mare parte dezvoltării unui „curriculum inovator și a parteneriatelor cu mediul de afaceri”.

Suntem cel mai mare furnizor din România pe piața muncii pentru calificarea/specializarea proiectant CAD. Aici avem o serie de rezultate în ultimii ani și ca urmare a acestui curriculum inovator dezvoltat de către colegii mei și, evident, a facilităților oferite de infrastructura școlii. În plus, Colegiul Unirea are o hartă foarte bogată a parteneriatelor atât cu mediul de afaceri, cât și cu celelalte instituții din comunitate”, a transmis directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate Unirea din Pașcani.

Daniela Claudia Orășanu: „Rata de promovare a Bacalaureatului a ajuns la 80%, de la 50%”

Directoarea din Pașcani a pus accent pe dezvoltarea unui sistem amplu de proiecte educaționale extrașcolare și europene. Colegiul Unirea a reușit să atragă finanțări considerabile, sporind astfel resursele de care dispune școala.

În ultimii 8 ani, pentru fiecare 1 euro primit de la finanțarea de bază pentru fiecare elev, am adus în plus 4,56 euro doar din proiecte europene. Și în acest an avem în curs trei mari proiecte europene la care noi suntem liderii de proiect. Peste o scurtă perioadă de timp, vom organiza o mobilitate cu elevi din Letonia, Spania, Belgia, Turcia. Doar în acest an școlar avem trei proiecte Erasmus pe parteneriate, pe eduație școlară și pe parteneriat VET, fiind în jur de 350 de mii de euro. Pe lângă asta, avem proiecte POCU, unde dezvoltăm activități de mentorat pentru elevii din învățământul profesional, pe calificările mecanică auto și electrician. Mai sunt proiectele de infrastructură prin PNRR, proiectul de reabilitare energetică, proiectul de dezvoltare a două laboratoare digitale de înaltă performanță cu tehnologii de ultimă generație și proiectul de dotare cu mobilier tot prin PNR”, a menționat aceasta.

 

Totodată, Daniela Claudia Orășanu a dezvoltat numeroase parteneriate cu mediul de afaceri, facilitând elevilor accesul la oportunități de mentorat și stagii de practică în calificările profesionale oferite de școală.

Poate că au dus la nominalizarea mea și indicatorii obținuți pentru performanța academică, astfel că în momentul în care am devenit director rata de promovare a Examenului Național de Bacalaureat era în jur de 50-52%, iar astăzi este între 75-80%”, a afirmat directoarea.

Articolul integral pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *