Calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare 2024. Cum pot vota românii din diaspora

Calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare 2024. Calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale aferente alegerilor prezidenţiale din 2024, desfăşurate la data de 24 noiembrie, a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

Campania electorală începe la 25 octombrie şi se încheie pe 23 noiembrie, ora 7.00. 19 septembrie este termenul până la care Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Alegerile prezidenţiale din România se desfăşoară la 24 noiembrie 2024 (primul tur) şi 8 decembrie (al doilea tur), în baza următoarelor acte:

  • * Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui Românie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • * Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024;
  • * Hotărârea de Guvern nr. 755 din 4 iulie 2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024;
  • * Hotărârea nr. 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.x”

 

Ce este procesul electoral şi perioada electorală

Procesul electoral reprezintă totalitatea acţiunilor şi evenimentelor întreprinse de candidaţi, autorităţile centrale sau locale etc., în perioada electorală. Perioada electorală este acea perioadă de timp cuprinsă între ziua aducerii la cunoştinţa publicului a datei alegerilor şi data publicării rezultatelor finale în Monitorul Oficial.

Conform calendarului alegerilor stabilit prin Hotărârea nr. 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024, perioada electorală a început la 10 septembrie 2024 şi se va încheia după data de 12 decembrie, odată cu publicarea rezultatelor în Monitorul Oficial.

Când are loc perioada de precampanie şi ce vor face candidaţii

Până la 15 septembrie, partidele care doresc să candideze în alianţă trebuie să depună la la Biroul Electoral Central protocolul de constituire a alianţei electorale respective. 19 septembrie este termenul până la care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral.

Alegătorii români care doresc să voteze în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online, aflat pe site-ul AEP, până pe 24 septembrie.

Data limită pentru depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale este 5 octombrie. Până la 6 octombrie, Biroul Electoral Central trebuie să trimită către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor care arată că aceştia au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

Până la 9 octombrie, primarii aduc la cunoştinţa publicului locurile speciale pentru afişajul electoral. Până la aceeaşi dată, Biroul Electoral Central aduce la cunoştinţa publică declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese ale candidaţilor înregistraţi. Declaraţiile pot fi consultate pe pagina de internet a BEC.

Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înregistra ca alegători prin corespondenţă, prin înscrierea în formularului online aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, până la data de 10 octombrie 2024.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare 2024

Campania electorală începe la 25 octombrie şi se încheie pe 23 noiembrie, ora 7.00. Până la 25 octombrie, primarii, cu sprijinul prefecţilor şi a Autorităţii Electorale Permanente, aduc la cunoştinţa publicului delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi a sediilor acestora. 6 noiembrie este data până la care Autoritatea Electorală Permanentă stabileşte, prin hotărâre, sediile secţiilor de votare din străinătate. La 9 noiembrie, Regia Autonomă „Monitorul Oficial” imprimă buletinele de vot, Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – S.A realizează timbrele autocolante, iar Regia Autonomă „Monetăria Statului” ştampilele cu menţiunea „VOTAT”.

Cum vor decurge zilele de votare

Votarea în străinătate are loc pe parcursul a două zile: 22 noiembrie (orele 12.00 – 21.00); 23 noiembrie (orele 7.00 – 21.00). Votarea în ţară începe pe 24 noiembrie 2024, ora 7.00, şi se încheie la ora 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Continuarea pe Observator 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *