Pagubele provocate de arabii care au vândut spirt contrafăcut omorând astfel 17 ieșeni vor fi plătite de contribuabili

Statul va ajunge să plătească oalele sparte în cazul arabilor care au vândut spirt contrafăcut, determinând moartea a 17 ieșeni. Cei trei oameni de afaceri care încercaseră să dea lovitura la începutul pandemiei au primit pedepse severe și au fost obligați la plata a peste un milion de lei ca daune. Ei au fost declarați însă insolvabili, așa că urmașii victimelor au început să se îndrepte spre stat pentru despăgubiri.

Cât aveau de plată cei trei arabi

Iordanianul Fuad Ahmed şi doi irakieni, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud şi fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, au fost trimişi în judecată în octombrie 2020 pentru omor calificat, înşelăciune, falsificarea de alimente, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ei încercaseră să profite de panica de la începutul epidemiei COVID-19 și de lipsa de materiale sanitare, punând pe piață cantități importante de spirt contrafăcut. În loc de alcool etilic denaturat, ei au vindeau un amestec de alcool metilic, apă și vopsea de ouă. Alcoolul metilic este deosebit de toxic, letal chiar în cantități reduse, fapt care a provocat un număr mare de decese și îmbolnăviri, îndeosebi în mediul rural, unde spirtul este folosit în mod curent ca băutură alcoolică. Un număr de 17 ieșeni au decedat după ce au băut spirtul contrafăcut.

Procesul în care cei trei au fost acuzați de omor calificat, falsificare de alimente și înșelăciune s-a încheiat pe 1 martie. Abdul Satar Dawoud a fost condamnat la 22 de ani şi 9 luni de închisoare, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud, la 22 de ani şi 6 luni de detenţie, iar Fuad Ahmed, la 20 de ani şi 6 luni de închisoare. Judecătorii i-au obligat și la plata a 1,3 milioane lei și 600 de euro ca daune civile către familiile victimelor și unitățile medicale care le îngrijiseră pe acestea. Din total, 1.086.151 lei și 600 de euro reprezentau daunele morale și materiale datorate victimelor.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *