Aplicațiile prin care telefonul tău e spionat. Îți fură toți banii din contul bancar. Șterge-le imediat dacă le-ai instalat

Escrocii îşi diversifică în permanenţă arsenalul cu care să-i atragă în cursă pe creduli, iar ideea de câştiguri facile, fără muncă, le ia minţile multora şi îi atrage în capcane care le provoacă găuri serioase în buget.

Atenţie la înşelăciunile prin metoda “trading scam”

În contextul înmulţirii investiţiilor în criptomonede şi pe piaţa de capital, înşelătoriile legate de acest tip de “afaceri” au căpătat atâta amploare încât autorităţile au ieşit public să atragă atenţia asupra lor.

Acest tip de fraudă exploatează numele unor companii româneşti solide, în care populaţia are încredere, iar oamenii sunt îndemnaţi să investească, mai întâi prin intermediul unor reclame în care sunt folosite imaginile unor celebrităţi.

O dată convinşi, oamenii sunt direcţionaţi către site-uri false, care imită la perfecţie site-urile reale ale companiilor în cauză, unde trebuie introduse datele de contact. Pentru o şi mai mare credibilitate, un escroc abordează telefonic victima, explicându-i paşii care trebuie urmaţi pentru investiţie, respectiv instalarea unor aplicaţii.

Poliţia Română atrage atenţie cu privire la cum funcţionează această schemă. “Trading scam – autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiţii prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, iar pentru câştigarea încrederii se folosesc imaginile şi numele unor personalităţi din România.

În aceste reclame se promovează ideea de investiţie sigură  şi câştiguri imense şi rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanţi financiari ale unor platforme de tranzacţionare on-line.

Aceştia apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiţii în acţiuni (Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA) şi după ce poartă unele discuţii generale – cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câştigaţi din investiţii – încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari”, avertizează cei de la Poliţia Română.

În continuare, poliţiştii avertizează că cetăţenii de bună credinţă sunt convinşi să-şi instaleze pe telefoanele mobile diverse aplicaţii de control la distanţă, prin intermediul cărora escrocii le pot accesa smartphone-urile, sub pretextul că vor fi îndrumaţi pas cu pas. În realitate, escrocii au acces inclusiv la aplicaţiile bancare ale victimei, putând extrage diverse sume de bani.

ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon, sunt aplicaţii pe care Poliţia Română le dă exemplu în avertismentul său lansat către cetăţeni. Poliţiştii le recomandă celor care doresc să investească să nu instaleze pe telefon sau calculator astfel de aplicaţii, dar nici să pună la dispoziţia aşa-zişilor îndrumători date ale cardurilor bancare sau de pe cartea de identitate.

“Fiți sceptici la promisiuni de câștiguri mari. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este o înșelătorie, prin urmare, analizați cu atenție și cereți sfatul unui specialist financiar”, avertizează Poliţia Română.

Sursa fanatik.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *