Guvernul da unda verde realizării proiectului cadastrului apelor

Actul normativ creează cadrul legal pentru alocarea fondurilor necesare realizării „Cadastrului apelor”, un proiect prin care vor fi delimitate albiile minore ale cursurilor de apă la nivel național, în vederea limitării efectelor meteorologice cu impact negativ puternic asupra populației și mediului înconjurător.

Măsura este necesară având în vedere creșterea frecvenței inundațiilor, în ultimii ani, pe fondul schimbările climatice, coroborate cu activitatea umană mai intensă, respectiv defrișări masive și urbanizare.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2018, România este una dintre țările cele mai predispuse la inundații din Europa, cu pagube semnificative produse de inundaţii, care au loc de mai multe ori pe deceniu. Peste un milion de hectare de teren sunt expuse inundațiilor, aproape un milion de români trăiesc în zone cu risc mare de inundații și peste 900 de comunități din țara sunt situate în zone cu risc ridicat de inundații. Inundațiile aduc, în medie, un prejudiciu de 140 de milioane de euro anual pentru economie.

Obiectivul acestei investiții este de a delimita rapid albiile minore ale cursurilor de apă, utilizând tehnici de interpretare și prelucrare semiautomata a informațiilor satelitare disponibile la nivel mondial și european, pentru aproximativ 70% din lungimea cursurilor de apa cadastrate.

În acest sens, va fi achiziționat un serviciu de digitalizare unitar la nivel național, care va fi pus la dispoziția tuturor instituțiilor statului, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Agenția Națională de Cadastru.

Continuarea pe TELE M 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *