MAI propune mai multe schimbări legate de permisele de conducere și de examenul pentru obținerea lor

Un proiect de ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) urmează să modifice legislația referitoare la permisele de conducere. Aceste modificări vizează armonizarea legislației române cu cea europeană și modificarea procedurilor de examinare pentru obținerea unor categorii de permise de conducere. De asemenea, măsura propune modificări la procedura de preschimbare a permiselor de conducere eliberate de autoritățile altor state, inclusiv eliminarea unor state de pe lista celor care pot preschimba permisul de conducere fără examinare.

Prima modificare adusă legislației actuale de proiectul de ordin al MAI constă în introducerea în permisul de conducere a unei noi categorii de permis, ”Tr1”, care face referire la dreptul deținătorului de a conduce tractoare agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de km/h. Mențiunea este impusă de modificarea Codului rutier prin OUG 1/2024, care a introdus această nouă categorie.

De asemenea, documentul impune introducerea unor mențiuni pe permisele de conducere, (în special codurile 100 și peste), care sunt valabile doar în țara emitentă a permisului.

Textul detaliază o excepție pentru categoriile de permis C, CE, D și DE, pentru care, în mod normal, există vârste minime standard pentru obținerea acestor categorii. Totuși, după adoptarea proiectului de ordin, va fi permisă eliberarea permiselor pentru aceste categorii la vârste mai mici: de la 18 ani pentru C și CE, și de la 21 de ani pentru D și DE, în anumite condiții.

Continuarea pe avocatnet.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *