Luni începe școala – Cum pregătim copiii pentru noul an și cum ținem boala la distanță: de la pachețelul cu mâncare la vaccinuri și acte medicale

Exact cinci zile au mai rămas până când clopoțelul va anunța începerea unui nou an școlar. În fiecare toamnă există situații care le dau bătăi de cap părinților și, adesea, le ridică semne de întrebare ori incertitudini. Ce gustări sănătoase să le punem copiilor în pachețelul pentru școală? De ce adeverințe medicale este nevoie la început de an școlar? Care sunt vaccinuri pe care trebuie să le facă un copil până la vârsta școlarizării, dar și după? Cum le verificăm starea de sănătate și cum îi pregătim pe cei mici pentru intrarea în colectivitate? La toate aceste întrebări au răspunsuri, pe larg, specialiștii intervievați de Ziarul de Iași.

Fiecare început de an școlar pune la încercare inspirația culinară a mămicilor. Zilnic vor avea de pregătit o gustare pe care să o mănânce copilul la școală. Dar trebuie să fie sănătoasă și atractivă în același timp. Se întâmplă adesea să apară și o pană de idei, iar atunci sfaturile specialiștilor în nutriție sunt binevenite.

 

De la micul dejun la pachețelul pentru școală

 

Veronica Mocanu (FOTO) este profesor de fiziopatologie și comportament alimentar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și coordonatorul Programului Național ”Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”. Aceasta atrage atenția asupra faptului că micul dejun este prima masă din zi care poate oferi copiilor energia necesară în timpul dimineții. „La micul dejun măsurăm cu mâna. O farfurie sănătoasă poate să aibă două porţii de cereale, de exemplu două felii de pâine cât palma copilului, o felie de carne de pasăre sau șuncă slabă cât mâna sau un ou. O altă variantă o reprezintă porția de lactate, cum ar fi o cană de lapte sau de brânză de vaci. La aceste recomandări trebuie să mai adaug ceva. Ideal ar fi ca micul dejun să fie luat împreună cu toată familia. De asemenea, servirea micului dejun acasă îi poate feri pe copii de eventualele ”tentații culinare” de la chioșcurile din apropierea școlilor”, a spus specialistul.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *