Cum se poate solicita recalcularea pensiei. Ghid practic, documente necesare și pașii de urmat pentru îndreptarea erorilor

Fundația pentru apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului (FACIAS) a prezentat un ghid practic menit să îi ajute pe români să solicite recalcularea pensiei de la Casa de Pensii Județeană, dacă consideră că nu a fost calculată corect.

Recalculare pensie. Foto. Casa Națională de Pensii. Facebook

Recalculare pensie. Foto. Casa Națională de Pensii. Facebook

Legea nr. 360/2023 prevede posibilitatea recalculării pensiilor pentru pensionari, conform Art. 94, informează FACIAS, pe site-ul fundației, însă românii care se consideră nedreptățiți trebuie să urmeze mai mulți pași.

Ghidul prezentat de fundație oferă o privire de ansamblu asupra pașilor necesari pentru a solicita recalcularea pensiei, la care românii au dreptul, arată FACIAS.

„Conform Art. 94 alin. 1 din Legea nr. 360/2023, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire”, informează fundația.

Una dintre situațiile în care românii pot solicita recalcularea pensiei este atunci când nu au fost luate în considerare situații cu privire la cuantumul veniturilor lunare, stagii de cotizare, perioade asimilate, perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă, sporurile cu caracter permanent, precum și orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei.

Continuarea pe Adevarul 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *