Spunem sau nu azi „La mulți ani” Mariilor sau Marinilor? De mâine, gata cu dormitul afară pe prispă sau cu purtatul pălăriei la munte!

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Adormirea Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mare. Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul ortodox. Ce obiceiuri se leagă de ziua aceasta?

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos.

Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare a bucuriei

Maica Domnului ar mai fi trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său.

Adormirea Maicii Domnului este privită ca mutarea la Viață, viața veșnică. Din acest motiv sărbătoarea nu este una a tristeții, ci a bucuriei, scrie Doxologia.ro. Totuși, având în vedere că sărbătoarea se numeşte „Adormirea Maicii Domnului“, mulţi dintre noi avem reţineri atunci când trebuie să le urmăm apropiaţilor şi cunoscuţilor „La mulţi ani!“. Apare întrebarea: „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria?“. Iar în Moldova, spre deosebire de alte zone, chiar nu se spune. Puţini dintre noi ştiu însă că, în general, sfinţii creştini sunt sărbătoriţi tocmai de data morţii lor, sau, teologic vorbind, putem da exemplul din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2. „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.

Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă, prin învăţăturile ei, afirmă că această practică nu este una creştinească. Prin sărbătorirea noastră în loc de cea a sfântului şi a vieţii lui ne punem pe noi înainte şi, conform Bisericii, uităm de suferinţa sau viaţa curată dusă de un anumit sfânt. Prin urmare, atât cei care urează „La mulţi ani“ pe 15 august, cât şi cei care fac acest lucru pe 8 septembrie, greşesc.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *