RetuRo pare că descurajează oamenii să mai recicleze. Ieșeni puși pe drumuri din cauza unui sistem prost gestionat: cozi de zeci de minute

Aparatele de colectare smart din Iași, destinate reciclării prin Sistemul Garanție – Returnare, sunt tot mai scumpe la vedere. Fie sunt defecte, fie pur și simplu închise, din cauza lipsei de spațiu pentru depozitare. Cum sacii sunt colectați cu mare întârziere, în fața unor supermarket-uri se văd și munții. Munții de saci menajeri.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), care ar trebui să încurajeze populația să recicleze începe să aibă un efect contrar. Aparatele se strică des, oamenii stau mult la cozi, iar sacii sunt colectați cu mari întârzieri. Cum problemele sunt multe, și nemulțumirile vin din toate direcțiile. De la simplul consumator pus pe drumuri în căutarea unui aparat funcțional, la angajații unor magazine nevoiți să presteze o muncă suplimentară cu depozitarea sacilor și deblocarea automatelor, până la managerii unor magazine și supermarketuri care așteaptă mult și bine preluarea sticlelor.

„Ideea este bună, dar gestionată prost! Trebuie să stau la coadă câte 15- 20 de minute”

Este o mare bătaie de joc! Ideea este bună, dar gestionată prost! Trebuie să stau la coadă câte 15- 20 de minute să-mi recuperez banii pe sticle, iar când ajung în fața aparatului de multe ori se blochează sau aflu că se închide pentru că este plin. Ce să mai zic de aspect, că nu se mai deranjează nimeni să le întrețină, să dea cu o cârpă pe ele. Arată execrabil! Uitați-vă și dumneavoastră! Sunt mizerabile și, la multe, trebuie să stăm și în soare, la cozi, să ne vină rândul. Prefer să arunc sticlele în altă parte, decât să fiu umilită în halul ăsta!”, s-a plâns Iulia B. , în timp ce aștepta ieri la coadă, în fața unui supermarket din Tătărași, cu o pungă de recipiente reciclabile.

Aceasta ne-a mărturisit că, până să ajungă aici, a plimbat sacii cu sticle pe la alte două magazine din Iași unde a aflat că aparatele erau defecte, probleme care ar fi persistat săptămâni la rând.

Am fost la Carrefour în Tătărași – nu le mergea aparatul; am fost la Mega Image în Podul de Fier – nici aici. Mi s-a zis că urmează să se repare în câteva zile. Eu am revenit după două săptămâni, la fel. Nu se reparase nimic, în niciun supermarket. Deci aparatele astea mai mult ne încurcă. Eu nu le mai văd rostul dacă sunt mereu închise”, a mai semnalat Iulia.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *