Zona de agrement „Lacul Peștișorul” – un an de promisiuni

 

Peste câteva săptămâni de zile se împlinește un an de când legislativul local a aprobat documenta tehnico – economică pentru amenajarea zonei de agrement ‘Lacul Peștișorul’. Pe 18 august 2024 primarul Marius Pintilie a propus, in grabă, spre aprobare un proiect in acest sens, pe motiv că ar fi trebuit ca în luna imediat următoare sa fie depus pentru obținerea unei finanțări din fonduri UE. Timpul a trecut iar municipalitatea stă cu proiectul în sertar pe motiv ca nici până acum nu au fost publicate ghidurile si nu au fost deschise axele de finanțare.

Edilul municipiului spune că a făcut foarte bine că a grăbit lucrurile încă de anul trecut iar acum municipalitatea este pregătită sa depună documentele dar așteptă publicarea ghidurilor si trecerea perioadei pentru dezbatere publică. Pintilie a admis ca nu se știe daca cererea de finanțare va fi depusă până la sfârșitul anului.

Până acum au fost parcurse o serie de etape intermediare, mai mult de consultare și informare dar ăi pentru completarea strategii de dezvoltare a municipiului. Reprezentanții Primăriei Pașcani susțin că pana acum Pașcaniul ar fi singurul municipiu care nu este reședință de județ interesat pentru accesarea acestei axe de finanțare. Proiectele prezentate vor intra în competitie și doar cele de pe primele locuri vor fi aprobate, în funcție de punctajele obținute.

GRABA STRICĂ TREABA!

Cum ghidurile de finanțare nici măcar nu au fost publicate, pentru dezbatere publică, proiectul Pașcaniului a fost realizat doar in urma unor discuții consultative cu specialiștii de la ADR-NR. Este posibil ca regulile prognozate să fie mai mult sau mai puțin diferite sau modificate până la aprobarea și publicarea lor in ghidurile de finanțare. În acest context dar si după un an de zile de la aprobare este posibilă necesitatea modificării dar și actualizarea costurilor proiectului aprobat în august 2023. La acea vreme consilierii din opoziție au atras atenția ca primarul se grăbește cu acest proiect si a cerut retragerea lui pentru a fi analizat mai bine, și pentru o serie de modificări care sa ducă la reducerea costurilor considerate prea mari. De asemenea s-a cerut renunțarea la diminuarea luciului de apă a lacului și la reducerea construcțiilor betonate în favoarea spațiilor verzi.

In replică, primarul Pintilie a spus ca nu are nici un motiv sa retragă proiectul si a insistat pentru aprobarea lui in forma propusă, fără modificări pentru a fi depus la finanțare, câteva săptămâni mai târziu. Acum edilul nu mai recunoaște ce a spus anul trecut.

NICI ÎMPRUMUTUL NU MAI ESTE O URGENȚĂ!

De asemenea nici cu privire la contractarea împrumutului de 25 milioane de lei Prmăria nu a făcut progrese. Proiectul a fost aprobat fix înainte de alegerile locale, la solicitarea primarului Marius Pintilie, pe motiv ca vrea sa înceapă lucrările până când va fi aprobată sau nu cererea de finațare din fonduri europene. Alegerile au trecut iar Primăria nici măcar nu a depus o cerere pentru obținerea avizelor necesare. Edilul spune ca funcționarii din subordine sunt ocupați cu alte investiții, dar din luna august măcar unul dintre ei va începe demersurile de achiziții pentru desemnarea firmei care ar urma sa execute lucrările.

Menționăm ca in ședința când a fost aprobat împrumutul de 25 milioane de lei reprezentanții Primăriei au spus ca lucrările de amenajarea a zonei de agrement Lacul Peștișorul ar urma sa înceapă in primăvara anului 2025 iar cheltuielile sa fie recuperate mai apoi din fonduri europene , daca proiectul va fi aprobat la finanțare. Valoarea totală a proiectului este de aproape 40 milioane de lei dar probabil va fi actualizată.



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *