O cantitate uriașă de curent electric din gunoi de grajd pe care statul nu o vrea? Investiția în biogaz de la Agrocomplex Lunca Pașcani, sub semnul incertitudinii

Proiectul de energie regenerabilă pus pe hârtie de Agrocomplex Lunca Pașcani, care vizează transformarea gunoiului de grajd și a resturilor vegetale în materii prime pentru o stație de biogaz, este blocat. Deși are pe masă mai toate avizele favorabile pentru a începe o astfel de investiție, directorul general al companiei ne-a mărturisit că nu există linii de finanțare și nici reglementări clare în domeniu. Mai pe scurt, se vrea, dar nu se poate, deocamdată.

Agrocomplex Lunca Pașcani, una dintre cele mai mari ferme agrozootehnice din județul Iași, condusă de familia Pantazi, este pregătită pentru o stație de biogaz, dar încă nu are linii de finanțare pentru a implementa acest proiect. Compania așteaptă lansarea măsurilor prin PNRR de către Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, cu mai toate avizele pe masă, dar până la implementarea acestui proiect este cale lungă, după cum ne asigură directorul general al societății. Chiar dacă este încrezător în acest proiect, fermierul atrage atenția că în lipsa unor reglementări clare privind autoconsumul și injectarea în rețea, totul riscă să rămână doar pe hârtie.

Deocamdată, suntem în același stadiu. Nu este foarte bine reglementată partea de autoconsum și partea de injectare în rețea. Ori, în momentul de față, scopul principal al unei instalații de biogaz este de a reduce emisiile de carbon și, în subsidiar, orice instalație trebuie să fie sustenabilă, de a avea și niște venituri. Dacă nu se acceptă injectarea în rețea, nu știu câți vor risca să facă o investiție de câteva milioane de euro, chiar și cu procent foarte mare de rambursare, pentru a crea o instalație de biogaz”, a explicat pentru ZdI, directorul general al Agrocomplex Lunca Pașcani, Bogdan Pantazi.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *