Schimbări majore în TOP 15 cele mai puternice firme din județul Iași

Companiile care au intrat în clasamentul celor mai puternice companii din județ au raportat anul trecut o cifră de afaceri de 6,6 miliarde de lei. Cu un an înainte, firmele din TOP 15 aveau o cifră de afaceri de 6,73 miliarde de lei. Analiza rezultatelor arată că în clasament și-au făcut loc societăți comerciale dintr-o varietate de domenii.

Au apărut schimbări importante în topul firmelor din județul Iași, analizate pe baza afacerilor de anul trecut. Datele financiare pe anul 2023 relevă o dinamică interesantă, cu firme care urcă vertiginos în clasament și altele care coboară, situație care reflectă, cel mai probabil, provocările economice actuale. Pentru a realiza clasamentul celor mai puternice 15 firme din economia locală în funcție de cifra de afaceri obținută anul trecut, „Ziarul de Iași” a folosit datele din bilanţurile economice depuse de companii la Ministerul Finanțelor (MF), dar a făcut și o analiză suplimentară pe platforma listafirme.ro.

Trebuie menționat faptul că acest Top 15 ar putea suferi modificări, asta deoarece nu și-au depus toate firmele bilanțul pentru exercițiul financiar 2023. Un exemplu este ArcelorMittal Tubular Products Iași, la care nu sunt încă disponibile datele financiare pe anul trecut, dar compania ocupă un loc important în clasamentul pe anul 2022, mai precis locul 2, ceea ce ar putea modifica topul odată ce situația financiară va fi disponibilă.

În acest clasament provizoriu se remarcă o varietate de sectoare economice în care activează firmele incluse, domenii precum industria auto, IT, industria farmaceutică, transporturi, construcții, industria cărnii și comerț cu îngrășăminte chimice. Afacerile acestor 15 companii locale au însumat anul trecut aproximativ 6,6 mld. lei (1,32 mld. euro), potrivit calculelor făcute de „Ziarul de Iași”. Față de anul precedent, cifra de afaceri a firmelor din TOP 15 este puțin redusă, față de nivelul de 6,73 miliarde de lei.

Pe scurt, Phinia Delphi Româniasubsidiara locală a producătorului american de componente auto Phinia, își menține poziția de lider în topul firmelor din județul Iași, dominând clasamentul la fel ca în ultimii câțiva ani. Sunt însă și companii cu capital majoritar românesc care reușesc să intre sau să se mențină în acest top restrâns. Sectorul construcțiilor este reprezentat de firme precum Brikston Construction Solutions și Daroconstruct, în timp ce industria cărnii este reprezentată de Kosarom și Fermador.

Continuarea pe Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *