Mamele minore, „ținta” unei campanii naționale derulate la Iași de DSP: cum pot fi prevenite astfel de sarcini, la care România e încă lider european

Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat lansarea, din luna iulie, a „Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educației pentru sănătate”. Practic, prin acesta, Ministerul Sănătății demarează o campanie la nivel național care este dedicată promovării sănătății reproductive, în contextul în care procentul de mame minore este unul foarte ridicat în continuare în România. Iașul nu este încă lider național pe acest domeniu, dar procentul de mame sub 18 ani care ajung la cele două maternități este în creștere. Particularitatea acestor cazuri este și aceea că tinerele au, de cele mai multe ori, sarcini neurmărite.

Campania urmărește împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă (educare privind comportamentele individuale de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală, prevenire sarcini nedorite și utilizarea contracepției). Informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic”, se menționează în anunțul DSP Iași.

Aceștia spun că în cadrul acestei campanii se încearcă o mai bună conștientizare a două probleme grave: sarcinile la adolescente și tendința crescătoare a cazurilor noi cu infecții transmisibile sexual. DSP citează un raport realizat la nivel mondial de către Organizația Mondială a Sănătății care arată că, la nivel mondial, au fost 650 de milioane de „mirese-copii” în 2021. Același raport vorbește despre faptul că există totuși o scădere a ratei de natalitate la adolescente, cu circa 20 la mie, dar că încă există un număr semnificativ de nașteri în grupa de vârstă 10 – 14 ani, la nivelul anului 2022 de această dată.

Prevenirea sarcinii în rândul adolescentelor și a mortalității și morbidității legate de sarcină sunt fundamentale pentru obținerea unor rezultate pozitive în materie de sănătate pe parcursul vieții. În UE, în iunie 2023, aproximativ jumătate (45%) din nașterile la mame cu vârste mai mici de 15 ani se înregistrau în România; 32% dintre mamele minore au menționat că și propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei nașteri”, se menționează în raportul citat de DSP Iași.

Concluzia, în linii mari, a acestui raport, este că lipsește o educație sexuală atât în România, cât și în țările în curs de dezvoltare unde nașterile la mame de sub 18 ani încă reprezintă o problemă majoră.

Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătății mamelor adolescente și a copiilor acestora. Mamele adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice în comparație cu femeile cu vârsta mai mare. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global”, au precizat cei de la DSP Iași.

Pe de altă parte, spun aceștia, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice inițial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii, susțin cei de la DSP Iași.

Sursa Ziarul de Iasi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *