Stimulentele financiare pentru donatorii de sânge, eliminate de Consiliul Europei. Ce se întâmplă în România

Printr-un nou regulament adoptat la finele lunii mai, Consiliul European a decis eliminarea plății pentru donarea de sânge. Dar ce se va întâmpla în România unde, de la începutul anului, valoarea voucherelor primite de donatori a crescut.

La nivel european s-au adoptat noi norme pentru îmbunătățirea siguranței și calității sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală și facilitarea circulației transfrontaliere a acestor substanțe în UE. Cum se consideră că donarea ar trebui să fie voluntară și neremunerată, s-a decis că donatorilor nu trebuie să li se ofere stimulente financiare pentru a dona. Cel mult, aceștia pot primi compensații sau rambursări, după caz, în conformitate cu legislația fiecărui stat.

Noul regulament va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

„Voucherele nu reprezintă un beneficiu material”

Ideea beneficiilor a plecat de la faptul că stocurile de sânge sunt aproape mereu insuficiente în multe țări, autoritățile încercând astfel să-i motiveze pe oameni să doneze, ca în acest mod să salveze vieți.

În România, spre exemplu, numărul donatorilor de sânge a crescut și de 10 ori în aproape toată țara, după ce valoarea tichetelor s-a mărit de peste patru ori, la începutul acestui an, ajungând la 280 de lei. Practic, în acest moment, suntem printre puținele țări în care valoarea voucherelor depășește 50 de euro.

Continuarea pe Adevarul 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *