Unde se poate practica pescuitul recreativ și în ce condiții, potrivit noii legi din domeniu

Legislația privind pescuitul, fie el recreativ sau comercial, a fost înlocuită recent, odată cu apariția Legii 176/2024. Astfel, noua legislație stabilește inclusiv regulile pescuitului recreativ și sancțiunile pe care le riscă cei ce nu le respectă.

Întâi de toate, noua lege a pescuitului, respectiv Legea 176/2024, definește pescuitul recreativ. Astfel, potrivit noii legi, prin pescuit recreativ se înțelege pescuitul efectuat cu undița sau cu lanseta, în scop de agrement, pe baza unui permis nominal emis de către administratorul resurselor acvatice vii și eliberat de acesta sau de asociațiile de pescari recreativi membrilor lor, după caz.

Condițiile detaliate privind accesul la resursele acvatice vii din domeniul public al statului în vederea practicării pescuitului recreativ în habitatele acvatice naturale, precum și modul de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și valabilitatea acestora trebuie stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, însă și legea conține unele reguli.

Mai precis, în lege e prevăzut faptul că pescuitul recreativ se poate practica:

  • în apele curgătoare și stătătoare din zona montană – cu o singură undiță cu maximum două cârlige sau cu o lansetă;
  • în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, în Rezervația Biosferei „Delta Dunării“ – cu maximum trei undițe sau patru lansete cu cel mult două cârlige fiecare sau o țaparină cu maximum 10 cârlige fiecare. Pescuitul speciilor răpitoare cu lanseta este permis și cu momeli artificiale prevăzute cu până la trei ancorete;
  • în apele teritoriale ale Mării Negre – cu maximum două undițe, două lansete sau o țaparină cu maximum 10 cârlige;
  • în apele de munte, pescuitul salmonidelor este permis numai cu momeli artificiale.

Continuarea pe avocatnet.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *