De ce a pierdut Pantazi și PSD alegerile locale. Câteva opinii / motive

„Diferența de peste 20% – 2810 voturi dintre Marius Pintilie și Dumitru Pantazi, principalii contracandidați pentru Primăria Pașcani, la alegerile locale din 9 iunie a.c., i-au luat prin surprindere până și pe câștigători. Nimeni nu a estimat un astfel de rezultat, nici măcar așa-zisele sondaje de opinie la care au făcut referire ambele părți.
Atât liberalii, cât mai ales pesediștii vor să afle ce anume s-a întâmplat!
Deputatul Sorin Năcută de la PNL susține că s-ar fi modificat structura electoratului din Pașcani, în timp ce unii de la PSD, împinși de la spate de alții de pe margine, care au interes ca organizația locală să fie destructurată în următoarea perioadă, cred tot mai mult că strategia și campania PSD ar fi fost greșite, iar vinovații trebuie găsiți și executați.
Este posibil ca, în parte, Năcută să aibă dreptate, având în vedere întoarcerea din străinătate a celor care au fost plecați la muncă ani de zile. Iar campaniile/strategiile sunt bune dacă sunt câștigătoare sau greșite dacă nu își ating obiectivul! Dincolo de diversele păreri și opinii, mai mult sau mai puțin avizate, un răspuns indubitabil nu cred că îl are nimeni acum!
Dar ar trebui căutat mai ales de pesediști ca să știe ce și cum să facă în următorii ani de zile.
Înainte de a vă spune care este părerea mea, iată un dialog dintre doi pensionari, surprins de mine la două zile după alegeri, în timp ce așteptam la un rând.
„Vezi, Pintilie a câștigat detașat alegerile!”, a spus un bărbat cu satisfacție.
„Da, dar sunt mulți liberali și în Consiliul Local iar asta nu e bine!”, a răspuns celălalt cu îngrijorare.
Discuția a continuat despre locuitorii din oraș și cei din suburbii. Voiam să intervin, dar nu am mai apucat deoarece ajunsesem la ghișeu.

Acest dialog ridică câteva întrebări:
Ce anume i-a determinat pe cei în vârstă să îl voteze mai mult pe cel care le-a majorat taxele și impozitele locale, a impus taxa pe morminte în oraș și a votat împotriva investițiilor în apă și canalizare, decât pe cel care a promovat tot timpul investițiile și măsurile de protecție socială?
Ce nevoi/așteptări/temeri au aceștia pentru următorii ani de zile și de ce ele au fost încredințate lui Marius Pintilie, nu lui Dumitru Pantazi, spre a fi rezolvate?

Iată care este opinia mea pe această temă:

1. Mai ales cei în vârstă și-au dorit, mai degrabă, un tânăr în funcția de primar, cu speranța că energia și ideile noi ar compensa greșelile/derapajele și lipsa de experiență. Am simțit această dorință și atunci când a candidat, ca independent, Dionisie Afloroaei.

2 Competiția electorală dintre cele două formațiuni politice a fost transformată într-un meci crâncen între Pintilie și Pantazi, între „bine” și „rău”, între „trecut” și „viitor”, între „șmecherul” de la oraș și „fermierul” de la țară. Liberalii au spus că ritmul de dezvoltare al Pașcaniului s-ar încetini chiar ar regresa, dacă Pantazi și PSD ar fi revenit la putere. O otravă picurată în urechile cetățenilor pentru incertitudine și teamă! PSD nu a reacționat deloc la această șmecherie! Tot Pintilie a reactivat tema închipuitelor interese funciare, că Pantazi ar vrea din nou la Primărie ca să își rezolve o serie de probleme personale. Acuzații fără probe dar care au reactivat electoratul anti-Pantazi/anti-ApaVital.

3 Pantazi a fost scos la tablă de liberali, ca să dea socoteală ca și cum el ar fi fost primar în funcție, cu celebra întrebare: „De ce nu ai făcut tu, în cei 8 ani de mandat?” Liberalii au avut o campanie agresivă ca și cum ar fi fost în opoziție, mutând focusul de pe problemele și nerealizările lui Pintilie pe „greaua moștenire” din ultimii 30 de ani: „Vreți să fac eu în câțiva ani ce nu ați făcut voi în 30 de ani?” Intervențiile pesediștilor nu au fost suficiente și cele mai bune pentru gestionarea celor două situații!

4 Liberalii au făcut scut în jurul lui Marius Pintilie și au acționat ca o echipă. Și-au asumat apartenența politică și candidatul la Primărie, l-au promovat și susținut intens. La PSD situația a fost diferită, chiar ciudată. Puțini au fost cei care și-au asumat public apartenența la PSD și susținerea pentru Dumitru Pantazi. Foarte puțini au intervenit în dezbaterile publice de pe rețelele de socializare, acolo unde Pantazi era subiectul zilei, tocat și terfelit. Unii nu au intervenit de frică, alții din nepăsare sau chiar cu dorința ca Pantazi să piardă alegerile, nemulțumiți că nu au fost puși pe locuri eligibile. Unii au muncit pe rupte, alții au mimat că sunt implicați – și-au făcut propria campanie electorală ca să rămână relevanți.

5 Liberalii și-au promovat mesajele și pe BIT TV, televiziunea care a criticat permanent derapajele primarului Marius Pintilie, iar asta a atras atenția, a trezit interesul. După ani de zile de boicot, vectorii de imagine ai PNL Pașcani au participat la emisiunile de dezbatere și promovare. La fel s-a procedat și pentru orașele Târgu Frumos și Hârlău, dar și pentru comunele din împrejurimi, după ce din sondajele de opinie au aflat că BIT TV este printre principalele surse de informare pentru cetățenii acestor localități.

6 Pintilie s-a folosit de resursele și funcția publică pentru a face campanie electorală. În acest fel, mesajele lui politice amestecate cu problemele administrative au fost mai credibile!
Fiecare șef de serviciu, fiecare instituție a contribuit cu ceva, cu o acțiune publică în beneficiul primarului sau, la care să participe pentru o baie de mulțime. În precampanie și campania electorală au fost concentrate/programate lucrări și investiții care nu au fost făcute în trei ani și jumătate de mandat. De la amenajarea locurilor de joacă, până la începerea plombării străzilor, operațiune suspendată imediat după alegeri. Până și autobuzele electrice au fost arătate în fotografie, iar cei din Găștești au primit un răspuns pe hârtie, în loc de gaz pe conducte. A contat foarte mult și începerea lucrărilor de modernizare a Pieței Vale, de construcție a noului cimitir, precum și șmecheria cu împrumutul pentru Lacul Peștișorul.

7 Campania PNL-ului a fost mai bună pentru că temele au fost simple și pe înțelesul tuturor: Construim în Pașcani. Pantazi este rău! Noi vrem să facem ce nu a făcut Pantazi! Iar acestea au fost multiplicate cu insistență până în ultima zi de campanie. De cealaltă parte, PSD și-a schimbat radical strategia de campanie, de la atacul necesar la adresa lui Pintilie și promovarea lui Pantazi ca un primar mai bun, până la mesajele pozitive din ultimele săptămâni. Social-democrații nu au reușit să arate clar și convingător în spațiul public care erau motivele pentru care pășcănenii să îl voteze pe Dumitru Pantazi și motivele pentru care să nu îl voteze pe Marius Pintilie, deși erau multe! Clipurile ambelor formațiuni au fost ok, dar cei de la PSD nu au reușit să le distribuie suficient. PNL Paşcani a avut o uriașă campanie de promovare pe rețelele de socializare, în timp ce cei din PSD abia au făcut câteva postări, puțin spre deloc, preluate de membrii și simpatizanții partidului. Afișele electorale au fost cu probleme și la PSD și PNL: Pantazi, îmbătrânit; Pintilie, cu un mare zâmbet arogant!

8 PNL și Marius Pintilie au avut beneficii și de pe urma campaniilor odioase de dezinformare și manipulare. De la atacurile mizere și mincinoase la adresa lui Pantazi, apoi la adresa alegătorilor din suburbii, până la jenanta piesă de teatru cu fraudarea nedemonstrată a alegerilor, ca și acum patru ani, pentru mobilizarea la vot a celor nehotărâți! Tupeul și skill-urile liberalilor pașcăneni în materie de manipulare nu pot fi egalate! Filmele despre tinerii nemulțumiți și situația dezastruoasă în care se află Lacul Peștișorul, făcute de profesoara care a votat împotriva construirii unui campus școlar la Colegiul Sadoveanu și de tânărul consilier care a spus că ar fi mândru să plătească taxe și impozite tot mai mari, sunt unice. Cum să le vinzi din nou iluzii și să le exploatezi nemulțumirile, după ce într-un mandat de aproape patru ani nu ai făcut nimic pentru ei?

Mai sunt și alte motive care ar putea justifica acest rezultat! Dar în niciun caz unul dintre ele nu poate fi Sorin Olariu! Omul a muncit pe rupte în această campanie electorală! Eu cred că a adus mai multe voturi decât au făcut-o mulți alți pesediști cu pretenții! Culmea este că îl contestă tocmai cei care nu au făcut aproape nimic în această campanie și care au așteptat ca Pantazi să piardă alegerile!

PS: Observ că se cultivă insistent ideea că pesediștii ar fi pierdut alegerile pentru că l-au criticat pe Pintilie. Ce ar fi trebuit să facă? Să îl aplaude, să fie liniște și aceeași linie politică ca pe timpul comuniștilor? Să îi lase pe liberali să mintă? La Iași pesediștii l-au tocat, permanent, pe Alexe cu dosarele si tabla ( vezi camionul cu tabla plimbat prin centru orașului sau mesajele anticorupție afișate in ședințele CJ) Sunt sfaturi otrăvite pentru slăbirea opoziției pentru a scăpa de cei mai incomozi dintre ei, așa încât PSD-ul să devină repede și pentru mult timp irelevant pe scena politică locală.”



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *