Obligația de întreținere 2024: Ce membri ai familiei trebuie întreținuți, conform legii

Obligația de întreținere este datorată, în general, unor persoane din familia imediată. Bineînțeles, nu este datorată oricând, ci depinde de anumite elemente. De regulă, obligația de întreținere este datorată în natură, însă poate fi dispusă, în subsidiar, și sub forma unei pensii de întreținere. De asemenea, nerespectarea obligațiilor de întreținere, cu rea-credință, este infracțiune.

Conform Codului civil, obligația de întreținere există doar între persoanele prevăzute de lege. Mai exact, e vorba de:

  • soț și soție;
  • rudele în linie dreaptă;
  • frați/surori;
  • alte persoane prevăzute de lege.

Totuși, spuneam că nu este datorată obligația de întreținere în orice moment. De fapt, obligația de întreținere este datorară atunci când persoanele prevăzute de lege se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile lor. Dar acest lucru nu este suficient pentru a fi datorată obligația de întreținere.

De asemenea, persoana care datorează întreținerea trebuie să aibă mijloacele pentru a o plăti sau să aibă posibilitatea de a dobândi aceste mijloace. În acest context, Codul civil prevede că, la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea, se va ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora. De asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.

Continuarea pe avocatnet.ro



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *