Fermierii vor despăgubiri mai mari pentru culturile afectate integral de secetă

Mai mulți fermieri din cadrul Alianței pentru Agricultură și Cooperare au propus oficialilor din Guvern, ca soluție pe termen scurt, acordarea de ajutoare doar acolo unde seceta a compromis culturile integral și nu în procent de peste 30%, așa cum este prevăzut acum în cadrul legislativ. În schimb, aceștia au solicitat majorarea compensațiilor pentru culturile calamitate 100% cu minim 2.500 de lei la hectar.

Fermierii cer Guvernului despăgubiri de secetă mai mari: minim 2.500 de lei/ha pentru culturile calamitate integral, spun ei. Organizațiile care formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) au și transmis o adresă premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii, Florin Barbu, în care propun, în contextul din acest an, ca soluție pe termen scurt, acordarea de ajutoare doar acolo unde seceta pedologică severă și arșița atmosferică au afectat culturile 100%.

„AAC solicită reglementarea acestor despăgubiri și alocarea sumelor necesare până la data de 31 august, termenul până la care fermierii pot solicita evaluarea pierderilor la culturile agricole înființate în toamnă”, după cum se arată în propunerea fermierilor.

Aceștia susțin că este nevoie ca despăgubirile/compensațiile pentru seceta pedologică severă să acopere cel puțin 50-60% din cheltuielile totale efectuate, pentru a-și putea continua activitatea.

Continuarea pe Ziarul de Iași 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *