Poliomielită şi difterie. Sunt două dintre bolile eradicate în ţara noastră, dar care ar putea reveni o dată cu valul de refugiaţi din Ucraina. Autorităţile de la noi, dar şi cele europene pregătesc un plan de vaccinare a refugiaţilor, atât pentru COVID-19, cât şi pentru alte boli infecţioase care pot fi prevenite prin imunizare.
Specialiştii în boli infecţioase atrag atenţia că rata mică de vaccinare din Ucraina pentru anumite boli poate fi un risc pentru noi.
Adrian Marinescu, medic Boli Infecţioase: Cei din Ucraina au destul de multe probleme legate de bolile infecţioase. Acolo vorbim de tuberculoză, nu vrem să ne gândim ce-ar însemna să apară focare de poliomielită sau de difterie.
La sfârşitul anului trecut, peste 20 de copii şi tineri din Ucraina au fost diagnosticaţi cu poliomielită. O fată de 17 ani a avut chiar o formă severă care duce la paralizie. La începutul lunii februarie, în Ucraina a început campania de vaccinare a 140.000 de copii, dar a fost stopată din cauza războiului. În 2021, doar jumtate dintre copiii de un an erau vaccinaţi împotriva poliomielitei.
Florin Roșu, spitalul de boli infecțioase: Boala debutează cu febră, tulburări digestive, cefalee, adică durere de cap, iritabilitate, de cele mai multe ori insomnii.
Difteria este o altă ameninţare: o boală extrem de contagioasă care se transmite pe calea aerului şi afectează în principal copiii şi persoanele cu sistemul imunitar scăzut. OMS a raportat în anul 2019 cazuri de difterie în Ucraina. Tuberculoza ar fi un alt pericol.
The post Bolile care ar putea să reapară în România, după ce refugiaţii ucraineni au fugit din calea războiului la noi în ţară first appeared on BitTV.Info – PASCANI, TG. FRUMOS, HARLAU.
* BITTV.INFO *