Vineri, 25 februarie, în municipiul Pașcani au avut loc manifestări dedicate împlinirii a 143 de ani de la nașterea mitropolitului, Visarion Puiu. Activitățile au început de la ora 10:00, la Colegiul Național Mihail Sadoveanu. Părintele, Florin Țuscanu, coordonatorul asociației care poartă numele mitropolitului, a fost primit cu pâine și sare de elevii de la colegiu, îmbrăcați în portul tradițional românesc.
Apoi, manifestarea a început cu câteva pricesne, înălțate la cer, de un grup de eleve, coordonate de profesoara, Vasilica Dimitriu-Sârghie.
La eveniment au participat și fostul protopop, Pavel Postolachi, dar și actualul, Gheorghe Muraru, directorul colegiului, Radu Ardeleanu și elevi.
Părintele, Florin Țuscanu, a prezentat viața mitropolitului și a descris Pascaniul ca Bethlehemul lui Visarion Puiu – fiind locul unde el a văzut lumina zilei.
Tot la Colegiul Sadoveanu au avut loc mai multe lansări de carte și a unei reviste. Apoi, la Biserica „Sf. Voievozi”, unde a fost botezat Victor Puiu, a avut loc o slujba religioasă și depunerea unei jerbe de flori la bustul ierarhului „care s-a înveșnicit prin faptele sale”.
Toate aceste manifestări sunt organizate de Asociația Mitropolit Visarion Puiu, care de 26 de ani organizează aceste ample activități. Un grup de cercetători și preoți merg, de mai bine de un sfert de secol, pe urmele celui care a fost considerat de Nicolae Iorga, drept unul din cei mai culți clerici ortodocși români din perioada interbelică.
De precizat este faptul că Visarion Puiu s-a născut la 27 februarie 1879 la Pașcani, primind la botez numele Victor. A urmat clasele primare la Pașcani, apoi la Roman; Seminarul Teologic la Roman și Iași, Facultatea de Teologie București, după care s-a călugărit la Catedrala Episcopală din Roman (1905), primind numele Visarion. Viața l-a purtat în mai multe locuri din țară dar și din străinătate. A fost episcop de Argeş, mitropolit al Bucovinei și al Transnistriei.
În această perioadă, manifestările dedicate mitropolitului vor avea loc și la Mănăstirea Neamț, Catedrala Arhiepiscopală Roman sau Muzeul de Istorie Roman.
* BITTV.INFO *