Comisie pentru toaletari si taieri. Bataie de joc, pana acum!

Primaria Municipiiui Pascani incearca sa intre in legalitate pentru a continua lucrarile de toaletare a arborilor de pe domeniul public. In urma scandalului aparut dupa ce muncitorii de la Gospodaria Comunala, coordonati de viceprimarul municipiului au taiat, degeaba, mai multi brazi verzi, situatia a generat numeroase nemultumiri din partea cetatenilor si a ajuns in atentia comisarilor de la Garda de Mediu.
A fost facut un control la fata locului, iar Primariei i s-a pus in vedere sa prezinte actele pe baza carora au fost facute aceste taieri. Mai exact administratia locala ar fi trebuit sa arate avizele eliberate de o comisie speciala, nominalizata prin dispozitia primarului si avizele de la Agentia de Protectie a mediului Iasi, conform prevederilor cuprinse in Regulamentul de taiere al arborilor aprobat de legislativul pascanean, prin HCL nr 138 din 30 octombrie 2014. Cele doua documente nu au fost prezentate, pentru fiecare actiune de toaletare sau taiere, pe motiv ca ele nu au fost obtinute.
Abia pe 18 februarie a.c primarul Marius Pintilie emite o dispozitie, nr 487, “privind constituirea comisiei de inventariere si eliberare avize de interventie cu taieri a arborilor de pe domeniul public sau privat al municipiului Pascani , care prezinta pericol privind siguranta persoanelor sau bunurilor”.

Asta inseanna ca actiunile de toaletare ale actualei administratii locale au fost facute in mod ilegal, cel putin din toamna anului 2020. Comisia este condusa de viceprimar, dar el sustine ca nu a aflat inca. Mai fac parte seful de la Gospodaria Comunala, un functionar de la Urbanism, functionarul de la Protectia Mediului si seful de serele municipiului. Cristian Ratoi spune ca, pana acum ,toaletarile si taierile au fost facute doar cu avizul Ocolului Silvic, prin marcarea copacilor.

Refuzul Ocolului Silvic, motiv de nemultumire

Totodata reprezentantii Primariei au solicitat lamuriri de la Garda de Mediu despre cum sa procedeze in cazul in care sunt cereri de taieri de arbori din partea populatiei sau a unor agenti economici, dar care nu pot fi duse la indeplinire deoarece specialistii Ocolului Silvic refuza sa ii marcheze pe motiv ca sunt sanatosi. O astfel de situatie a fost in fata Colegiului “Mihail Sadoveanu” din Pascani, cu un brad aflat la intrarea in curtea scolii.
O alta problema care necesita clarificata este cum ar trebui sa actioneze Primaria in cazul cererilor de toaletare si chiar de taiere primite de la cetateni, majoritatea dintre ele verbale, nu in scris. Conform regulamentului in vigoare, este nevoie de acordul majoritar al locatarilor, daca nu exista un pericol iminent de prabusile.

Cand si cum vor fi reluate taierile

Daca noua comisie si APM Iasi vor elibera avizele necesare, Primaria va relua lucrarile de toaletare a arborilor. Viceprimarul municipiului spune ca astfel de actiuni vor fi facute mult mai transparent, iar fotografiile vor fi postate pe Facebook
Si in centru municipiului ar urma sa fie reluate lucrarile de toaletate pe tronsonul de la Oficul Postal din zona Deal, pana la Casa de Cultura. Zona a fost inchisa la inceputul saptamanii, pentru toaletarea castanilor si chiar taierea lor acolo unde trebuie sa fie pusi noii stalpi de iluminat stradal. Lucrarile au fost suspendate pentru ca nu au fost avizate de Ocolul Silvic pe motiv ca sunt ilegale. Conform Legii 24/2007, art 12. al 5 “În cazul arborilor ornamentali “ (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.”

Graba strica treaba!

Viceprimarul Ratoi a explicat ca Primaria s-a grabit cu toaletarea castanilor pentru ca proiectul de modernizare a iluminatului stradal sa fie finalizat pana la Zilele Municipiului Pascani, sarbatoare programata la sfarsitul lunii iulie.
Tot din graba au fost taiati si o serie de arbori sanatosi si verzi, fara un motiv. Este vorba despre cativa pini rari din fata fostului sediu al Bibliotecii Municipala Pascani, aflati la distanta fata de constructiile din imprejurimi, un brad de langa Casa de Cultura dar si alti cativa din fata unro blocuri de pe strada Stefan cel Mare. Viceprimarul spune ca brazii nu pot fi toaletati ci doar taiati si au fost pusi la pamant pe motiv ca ar fi reprezentat un potential pericol in cazul unor furtuni.

Fostii viceprimari critica taierile ilegale

Toaletari de copaci au fost facute si pana acum. Fostul viceprimar Vasile Axinte a explicat pentru BIT TV ca astfel de actiuni erau facute mult mai responsabil, nu asa agresive ca acum, iar copacii ramaneau cu coroana. De asemenea erau obtinute, mai intai, avizele necesare.
Au fost si taieri de arbori, inclusiv de brazi, dar pe motiv ca erau bolnavi. Este vorba despre 15- 20 de molizi tineri aflati in apropierea strandului municipal. Axinte spune ca erau aproape uscati si ca murdareau apa din bazin.
Si fostul viceprimar Gabriela Nedelcu sustine ca pe timpul foste adminisitratii nu erau taieri de arbori fara avizul de la Agentia de Protectie a Mediului. De exemplu in anul 2018. Primaria a solicitat acordul pentru taiere a 79 de copaci in cartiere, un tabel cu cererile primite de la cetateni. Actiunea nu a mai a mai avut loc in lipsa avizului.

Noua fata a esplanadei din Vale, o mare bataie de joc!

Scandalul privind taierea copacilor a luat amploare si pe fondul nemultumirilor cetatenilor in urma defrisarii arborilor tuia si a trandafirilor de pe Esplanada. Viceprimarul Cristian Ratoi spune ca intentiile au fost bune si ca efectele se vor vedea in timp.
De celalta parte fostul viceprimar Vasile Axinte sustine ca proiectul lui Cristian Ratoi a fost o greseala si ca Esplanada nu va mai arata ca inainte, cu multa verdeata -inclusiv pe timp de iarna si cu trandafiri.
Fostul viceprimar crede ca in locul copacilor taiati ar trebui pusi altii inalti de cativa metri si cu coroana, nu puietii care au fost pusi pe Esplanada.

Mentionam ca Primaria municipiului nu a facut inca public Registrul Spatiilor Verzi, document in care trebuie sa fie prevazute toate suprafetele verzi de pe domeniul public precum si toti copacii si arborii ornamentali, fiecare cu cate o descriere. Pascaniul are un deficit important de spaţii verzi raportate la numărul populaţiei iar acţiunile de plantare sunt destul de rare, de cele mai multe ori puieţii de pe marginea străzii fiind distruşi înainte de a ajunge la maturitate.



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *