Dupa un prim duș rece, de la 1 aprilie, când expiră actuala schemă de reduceri in energie, românii se pregătesc să înfrunte preţuri şi mai mari, chiar ametițoare.
În timp ce oamenii, sunt pur si simplu disperati, guvernul încă strânge propuneri pentru a găsi o soluţie. Liderii coaliţiei s-au reunit într-o şedinţă marți, fără să ajungă însă la un consens.
Prima soluţie adusă în discuţie este reducerea cotei de TVA la electricitate şi gaze de la 19% în prezent la 5%, împreună cu eliminarea certificatelor verzi din facturi.
Silvia Vlăsceanu, Asociația Producătorilor de Energie Electrică: ”Interesul e pentru binele consumatorilor, reducerea TVA afectează veniturile la bugetul de stat. Certificatele verzi, deja energia regenerabilă se autosusţine prin preţul energiei. În situaţii excepţionale e nevoie de măsuri excepţionale”.
În cazul unui consum de 100 kwh, o factură la electricitate, după 1 aprilie, când expiră actualele măsuri, ar fi 138 de lei. Cu măsurile propuse, factura ar scădea la 114 lei, potrivit calculelor e-nergia.ro.
Oferte cu costuri exorbitante
După consultări cu sindicate şi patronate, Guvernul a anunţat doar că va continua discuţiile pentru găsirea unei soluţii pentru perioada de după 1 aprilie, în contextul în care liderii coaliţiei par să nu ajungă la un consens prea curând.
Între timp, însă, consumatorii primesc oferte la costuri exorbitante la gaze.
De pildă, un client din Braşov a primit, pentru perioada începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, adică de cinci ori mai mare faţă de acum un an.
Scumpirile sunt uriaşe, arată o analiză a Asociaţiei pentru Energie Inteligentă, care arată clar cum au evoluat preţurile medii la gazele naturale pentru populaţie.
Dacă în 2019 preţul mediu pe Mwh era de 138 lei, în 2020 a ajuns la 134 de lei, iar în 2021 a crescut la 190 de lei.
Aproape o treime din români erau deja la limita sărăciei
Previziunile pentru 2022 sunt ca preţul să urce – iată – aproape de 300 de lei. Cu măsurile de reducere a TVA, s-ar ajunge la 260 de lei, adică dublu faţă de 2020. Specialiştii spun că sperata scădere a preţului la gaz este posibil să o întâlnim abia în 2023.
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: ”Această medie e compusă din astfel de oferte foarte, foarte mari. Din păcate, consumatorul nu prea are multe variante – o variantă care există este să se îndrepte către un alt furnizor, acum pe ANRE sunt nişte oferte mici, dar mai mari decât cele de anul trecut. Înseamnă accentuarea sărăcirii populaţiei”.
Potrivit statisticii, aproape 30% dintre români sunt în risc de sărăcie şi fără posibilitatea de a-şi acoperi toate cheltuielile.
* BITTV.INFO *