În pandemie a crescut până la 16% numărul adolescenților cu gânduri suicidare, arată o analiză a depreHUB, proiectul Asociației Happy Minds, care oferă servicii de sănătate mintală. Faptul că viața lor s-a mutat în online a agravat situația. Psihologa Alexandra Marin explică, într-un interviu pentru Școala9, cum îi pot ajuta pe aceștia părinții și profesorii.
Psihologa Alexandra Marin face terapie de trei ani cu copii și adolescenți. Are 26 de ani și crede că vârsta o ajută să înțeleagă cu ușurință universul lor, inclusiv aplicațiile și rețelele de socializare unde își petrec frecvent timpul.
Cei sub 18 ani au din ce în ce mai mare nevoie de ajutor specializat, potrivit depreHUB, proiect de sănătate mintală al Asociației Happy Minds, unde Alexandra lucrează ca psiholog clinician. Au înființat și o linie telefonică gratuită pentru copii și adolescenți numită Teen Line, la care aceștia pot suna oricând fără acordul părinților: 0374 461461.
În 2021, dintre cei 1000 de minori care au apelat linia telefonică, 58% aveau anxietate, 22% depresie. Îngrijorător este că 16% se gândeau să-și ia viața, mult peste numărul cazurilor de dinainte de pandemie, când doar 2% dintre tinerii care au vorbit cu psihologii depreHUB se gândiseră la sinucidere.
A redactat și o broșură cu informații și exerciții pentru profesori, care poate fi utilă părinților care vor să afle mai multe despre trăirile copiilor lor. Acolo găsesc răspunsuri la întrebări de tipul: ce sunt emoțiile și cum le putem gestiona într-un mod sănătos? De ce sunt adolescenții nesiguri?
continuarea pe libertatea
* BITTV.INFO *