Cum îți pregătești organismul în preconcepție? Sfaturi pentru o viitoare mămică fericită și o sarcină ușoară. (P)

Cele mai frumoase momente din viața unei femei se numără în bătăile inimii copilului său. Trăind în secolul vitezei, femeia în sfârșit este capabilă să-și trăiască condiția la apogeu. Lucru care, acum 50 sau 100 de ani era privit cu scepticism. Astăzi, femeile vor să ajungă departe pe scara socială, iar prin muncă reușesc să acceadă în funcții de conducere, având roluri cheie în organizații sau lucrând la propria afacere. Cu toate astea, studiile demonstrează că din ce în ce mai multe femei doresc să devină mame după vârsta de 35 de ani.

Din punct de vedere medical această etapă poate veni cu provocări, dar și cu multe satisfacții dacă femeia își pregătește din timp corpul pentru o sarcină sănătoasă. La ce aspecte ar trebui să privești cu atenția dacă ești hotărâtă să faci pasul cel mai important din viața ta?

Iată cei mai importanți pași de urmat în preconcepție

  • autoeducă-te alimentar

Alimentația este primul pilon esențial pentru un sistem imunitar puternic. Dacă vrei să rămâi însărcinată urmărește-ți farfuriile zilnice: cât mănânci la o masă, ce mănânci, cum asociezi alimentele și ce obiceiuri alimentare greșite ai dezvoltat în cursul anilor. Renunță la fast food și la mâncare procesată. Cumpără produse din piețe sau de la fermieri. Din păcate, România este codașa Uniunii Europene la consumul legumelor și fructelor, lucru care influențează enorm sănătatea și starea de bine generală.

De asemnea, renunță la dulciuri, iar dacă nu poți renunța 100% la zahăr, învață să controlezi tu cantitatea de dulce din alimente prin prepararea deserturilor în casă și înlocuirea zahărului alb cu cel de ștevie, brun sau miere. O alimentație greșită poate deranja tractul digestiv, iar constipația sau indigestia pot să fie urmări ale modului în care ai ales să-ți tratezi corpul până acum. Mănâncă cât mai multe fibre, fructe în prima parte a zilei, lactate pentru calciu, pește și fructe de mare pentru sedimentarea acidului folic atât de necesar unui embrion în primele șapte, opt săptămâni de creștere.

  • fă o vizită la medic/i

Prima vizită pe care trebuie să o faci dacă te-ai hotărât să devii mamă este la doctorul ginecolog. Nu singură, ci împreună cu partenerul. Consultul preconcepțional este esențial deoarece în cadrul acestei vizite, ginecologul o să-ți facă o anamneză completă cu privire la ciclul menstrual, posibile antecedente medicale, patologii, boli cu transmitere sexuală sau alergii. Este bine să începi deja suplimentarea cuacid folic și multi-vitamine sub formă de capsule sau comprimate. De altfel, pe site-ul putereaplantelor.ro găsești o paletă largă de suplimentare alimentare vitaminizante care au acțiune sinergică în susținerea sistemului imunitar.

A doua vizită pe care să o bifezi este la medicul de familie pentru a discuta cu el aspecte care țin de pregătirea fizică și analize pe care să le faci în preconcepție precum: screening pentru diabet, testul pentru hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) sau testul pentru vitamine, oligoelemente și stres oxidativ.

Nu în ultimul rând, o vizită la stomatolog este absolut necesară și un consult cardiologic este binevenit. Unele femei fac în preconcepție screening-ul de trombofilie, o patologie din ce în ce mai întâlnită în ultimii ani.

  • renunță la stres

Una dintre mari boli ale secolului XXI este fără doar și poate stresul care cauzează atacuri de panică, anxietate, depresie și se poate acutiza ușor la nivel fiziologic, punând în pericol echilibrul individului. Pentru a renunța la stres trebuie să lucrezi cu tine, iar unele lucruri necesită suport. De aceea, poți merge la cursuri de dezvoltare personală sau la psihoterapeut pentru a învăța cum să te recalibrezi în momente de cumpănă. De asemenea, dacă până acum ai fost omul multitasking-ului (atât în viața privată, cât și la serviciu) învață să delegi. Harvard Business Review militează pentru renunțarea la multitasking în condițiile în care acesta reduce productivitatea cu aproape 40%. Învață să fii blândă cu tine și să nu-ți ceri absolutul.

Astfel, ia în calcul recomandările primite și renunță, măcar cu șase luni sau un an la țigări, dacă ești fumătoare și evită cât poți de mult  alcoolul.

Sursă foto: Unsplash.com



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *