Facilitatea este posibilă după adoptarea unei OUG de către Guvern în ultimele zile ale anului. Medicii de familie resimt deja în cabinete creşterea incidenţei: tot mai mulţi ieşeni cu simptome vin la testare cu întreaga familie.
La finalul anului trecut, pe 28 decembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care medicii de familie îşi vor putea testa rapid pacienţii cu teste antigen în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2. Pentru această activitate, unui medic îi va fi decontat tariful de 50 de lei/persoană, unde sunt incluse următoarele: contravaloarea testului, manopera şi echipamentele de protecţie necesare testării. Medicii ieşeni spun că este o activitate pe care o desfăşurau şi anterior în cabinetele lor, pe baza testelor primite gratuit de la Direcţia de Sănătate Publică, dar care erau insuficiente, sau atunci când cumpărau pe cont propriu teste pe care le făceau contracost pacienţilor care le cereau acest lucru.
„Medicii care vor dori să testeze în cabinetul propriu îşi vor cumpăra testele, ceea ce făceam şi până acum, diferenţa este că acum vor fi decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Ceea ce mi se pare un lucru bun acum este că se vor face după un algoritm – poţi face testul inclusiv celor care sunt contacţi direcţi, pentru că până acum trebuia ca pacientul să aibă simptome ca să îi faci testul. Acum, dacă doi din familie sunt declaraţi pozitiv, poţi să îi testezi şi pe ceilalţi din familie”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean.
Deja de o săptămână în cabinetul său au început să se prezinte tot mai mulţi pacienţi cu simptome specifice infectării. La finalul acestei săptămâni a solicitat testarea pentru opt pacienţi, iar ieri a cerut testarea pentru alţi trei. „Noi am avut foarte puţine cazuri până acum o săptămână, însă de atunci au început să crească major; peste zece persoane este deja o creştere semnificativă. În vârful valului anterior erau şi 30”, a completat medicul ieşean.
Specialistul spune că testarea în cabinetele medicilor de familie este o măsură benefică, şi care va ajuta la depistarea mai multor cazuri active, mai ales că sunt foarte mulţi pacienţi care refuză testarea de la DSP. „Nu ştiu exact de ce refuză, au anumite temeri, dar pe noi, medicii de familie, nu ne refuză. Deci nu ştiu dacă va creşte neapărat numărul celor diagnosticaţi, dar cu siguranţă va creşte rapiditatea cu care se pune diagnosticul. Nu mai stă pacientul o zi-două până află, va fi mai simplu”, a mai spus dr. Liviu Oprea.
Medicii de familie care vor realiza această testare rapidă vor avea obligaţia să raporteze rezultatele în aplicaţia Corona Forms imediat după ce au făcut testul, şi nu mai târziu de ora 24.00 a zilei. „Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru şi vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Testarea realizată de medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
sursa zdi
* BITTV.INFO *