Ce trebuie să știi când te apuci de pescuit? (P)

Pescuitul a fost dintotdeauna considerat o activitate relaxantă. Pentru unii e o modealitate de a-și stimula spiritul competitiv, mai ales când e practicat în grup. Cu toate acestea, și persoanele solitare se pot bucura de pescuit și de liniște în mijlocul naturii.

Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de a te apuca de pescuit

Asigură-ți un kit de bază de pescuit

Fiind începător, e mai bine să îți procuri echipamentul de bază de la un magazin de profil. Acesta trebuie să conțină: băț fix (mai ales dacă nu ai mai pescuit niciodată), lansetă, mulinetă, suportul pentru lansetă, cârlige, un recipient pentru peștii prinși, plumb pentru lansetă, fir de pescuit (mulți îi spun nailon), un briceag, momeli și cutie pentru momeli. 

Citește literatură de specialitate

Nu toată lumea s-a născut știut, de aceea informează-te, citește despre noduri pescărești, ce fel de momeală se folosește pentru soiul de pește pe care vrei să-l prinzi, care e perioada potrivită pentru pescuit. De exemplu, că există mai multe tipuri de monturi și că fiecărei monturi îi corespunde un anumit tip de nod? În plus, la fel ca în orice domeniu, tehnologia evoluează și apar noi modalități și ustensile de pescuit. De aceea, informează-te constant, citește reviste și literatură de specialitate.

Pescuiește în timpul sezonului în locuri autorizate

Atunci când vrei să pescuiești trebuie să urmărești sezonul. Spre exemplu, nu se pescuiește când e perioada de împerechiere a peștilor. Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură reglementează în anual sezonul în care e permis pescuitul și zonele de prohibiție, protejate prin lege cu scopul refacerii resurselor acvatice. Fii cu băgare de seamă – sunt bălți unde pescuitul e gratuit, dar și unele cu taxă.

Alege momeala cu atenție

Sunt mai multe tipuri de momeli pe care le poți folosi la pescuit, însă depinde și de tipul de pește pe care vrei să-l capturezi. De aceea, alegerea nadei este foarte important. Dacă vrei să mergi pe pescuitul classic folosește râme, larve sau viermi pe post de momeală. La magazine de profil găsești mixuri de boilies, biluțe intens aromate pentru pești. 

Echipează-te corespunzător

E clar, nu ai cum să mergi la pescuit în blugi. Pentru această activitate se recomandă pantalonii stil cargo care au multe buzunare (vei avea nevoie de ele pentru diverse lucruri – cutiile cu momeală și cu cârlige, briceagul), o bască și ochelari de soare ce îți vor proteja ochii de reflezia soarelui în apă, cizme de cauciuc prin care să nu pătrundă apă. Pe lângă ținuta de pescar, vei avea nevoie de un scaun confortabil pe care să șezi, nu poți sta toată ziua în picioare. În acest sens, un set de camping ți-ar fi util – vezi aici oferta fishing mall

Niciodată să nu-i urezi baftă unui pescar

Dacă nu vrei să-ți faci dușmani, nu-i ura baftă niciunui pescar, fiindcă rezultatul va fi exact opusul. În schimb, dorindu-i „câcat în straiță”, îi vei mări șansele de a prinde un pește mare.

Desigur, că pescuitul adevărat se învăța practicându-l, însă îainte de a merge la pescuit (fie că mergi singur sau însoțit), ține cont de sfaturile de mai sus. Fir întins!

Sursa foto: Freepik.com

 



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *