Scumpiri mari, românii cheltuie mai mult. Iată cum arată situația, comparativ cu 2020.
De sărbători, românii cheltuie mai mult, cu un avans de 5% comparativ cu anul trecut, după un declin de 7% anul trecut. Potrivit studiului Deloitte Holiday Retail Survey 2021, 68% dintre consumatori se aşteaptă la preţuri mai mari faţă de sezonul precedent.
De asemenea, o treime dintre comercianţii participanţi la studiu se așteaptă la o creştere de două cifre a comenzilor de sărbători. 43% dintre ei estimează majorări sub 10%.
Anul acesta sumele alocate cheltuielilor de sărbători se vor ridica, în medie, la 1.463 de dolari de persoană, conform studiului citat. Aceste sume sunt în creştere de la 1.387 de dolari în 2020.
Această evoluţie se bazează pe comportamentul persoanelor cu venituri ridicate. În acelaşi timp, 73% dintre comercianţi mizează pe cheltuieli mai mari sau mult mai mari în acest sezon.
Cu toate acestea, 39% dintre consumatorii chestionați spun că vor cheltui mai mult de sărbători pentru că au crescut preţurile. Dintre cei care spun că vor cheltui mai puţin anul acesta, 50% dau vina pe scumpirea alimentelor.
Mai mult, jumătate dintre comercianţii participanţi la studiul amintit spun că produsele vor fi mai scumpe anul acesta, iar promoţiile nu vor fi atât de ample încât să anuleze avansul preţurilor.
Pe de altă parte, 78% dintre cei chestionați spun că situaţia lor financiară a rămas stabilă sau s-a îmbunătăţit faţă de anul trecut, iar 67% estimează că ritmul economiei va accelera în 2022 sau se va menţine la acelaşi nivel ca în 2021.
Scumpiri peste tot, în România: cu cât plătești mai mult coșul de cumpărături, decât anul trecut
În România a început un val de scumpiri fără precedent. Iată cât scoți din buzunar pentru alimentele de bază – mult mai mult decât anul trecut.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele şi avem produsele care s-au scumpit cel mai mult, raportat la noiembrie anul trecut.
Astfel, preţul uleiului a crescut cel mai mult cu peste 28 de procente, din noiembrie anul trecut până acum. Cartofii s-au scumpit cu aproape 23 de procente. Un alt aliment de bază a cărui preţ a explodat este pâinea care e mai scumpă cu peste 9%.
Dacă concluzionăm şi facem o comparaţie a unui coş întreg de cumpărături, pe care îl umplem fiecare la final de săptămână, vom constata că pe produsele pe care dădeam anul trecut undeva la 350 de lei, anul acesta le plătim cu 450 chiar 500 de lei.
De parcă nu era de ajuns că s-au scumpit facturile la energie electrică și gaze, acum trebuie să pui deoparte mai mulți bani și pentru coşul de cumpărători. Potrivit INS, energia electrică s-a scumpit cu 8%, valoare raportată după ce s-a aplicat schema de compensare la acest serviciu, începând de luna trecută. Iar gazele cu 49.42%.
* BITTV.INFO *