Harta vaccinării în judeţul Iaşi, pe fiecare comuna şi oraş în parte!

După aproape un an de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, în judeţul Iaşi s-au vaccinat mai puţin de jumătate dintre locuitori, rata de vaccinare fiind de 43%, ca medie pe judeţ. Cele mai mici rate de vaccinare sunt în general în satele din zone retrase ale judeţului, la Sireţel (7,56%), Lungani (8,32%), Scânteia (9,35%), Mironeasa (9,93%) şi Popeşti (10,31%). La polul opus, cea mai mare rată de vaccinare este la Valea Lupului – 58,5%, dar şi la Miroslava (43,96%), Rediu (41,23%) şi Ciurea (35,39%). La nivelul municipiului, rata e de 37%. Medicii din satele cu cele mai mici rate de vaccinare spun că, în continuare, teama şi teoriile conspiraţioniste sunt principalele motive care îi fac pe oameni să nu se imunizeze.

Uneori, inclusiv vaccinarea antigripală are de suferit, existând oameni care nu vor să se imunizeze împotriva gripei, de teamă ca medicul să nu le administreze cumva alt vaccin. „Încă există o teamă care îi face pe oameni să refuze. Iniţial am vrut să vaccinez şi eu în cabinet, dar am întrebat şi au fost foarte puţini cei care au vrut”, a precizat dr. Elena Ciobanu, medic de familie în Sireţel, unde este cea mai mică rată de vaccinare, de 7,56%.

Mai mult, unii medici spun că ajung în cabinetul lor oameni care în loc să discute despre avantaje şi dezavantaje pe baza unor argumente ştiinţifice solide, ajung să „îi mustre” tocmai pe specialişti că s-au vaccinat. „Toţi din familia noastră suntem vaccinaţi, iar un pacient mi-a spus în faţă, «doamna doctor, în trei ani o să muriţi pentru că v-aţi vaccinat»”, a povestit un alt medic de familie.

„Au foarte multe pretexte, teorii conspiraţioniste, nu vor şi nu acceptă nimic”

Dr. Oana Miron, medic de familie în comuna Mironeasa, a fost premiată în luna iunie de prefectul judeţului Iaşi pentru că a reuşit să imunizeze 230 de persoane cu serul Johnson&Johnson, fiind la acel moment cel mai activ medic de familie în această campanie. Aici, rata de vaccinare este de 9,93%. „A fost o perioadă când a mers bine vaccinarea, apoi a fost un platou, s-au mai vaccinat cei care au plecat sau care s-au întors în ţară. Eu continui să vaccinez, chiar şi azi (n.red. – luni) am imunizat vreo 15 persoane, însă oamenii ar mai trebui impulsionaţi”, a povestit dr. Miron. Medicul nu îşi desfăşoară activitatea doar în comuna Mironeasa, ci are punct de lucru secundar şi la Ipatele.

Acolo, spune medicul, este şi mai greu să reuşească să îşi convingă pacienţii de beneficiile vaccinului. „Ipatele este ca o enclavă în marginea judeţului, oamenii nu vor să se vaccineze sub nicio formă. Au foarte multe pretexte, teorii conspiraţioniste, nu vor şi nu acceptă nimic, nu e nicio şansă. Chiar vinerea trecută a fost domnul prefect acolo, a vorbit cu doamna primar, cu oamenii, însă degeaba”. Medicul mai spune că, deşi teoretic comuna Mironeasa are peste 4.000 de locuitori, foarte mulţi sunt fie basarabeni care nu locuiesc efectiv acolo, fie sunt plecaţi în străinătate să muncească. Însă cei care lucrează peste hotare sunt şi cei mai dornici să se vaccineze, iar la polul opus sunt cei care refuză din motive religioase.

Campionii vaccinării

„La Mironeasa, cei care vin din Anglia, Italia, Spania, Cipru sau care pleacă la muncă acum în perioada sărbătorilor se vaccinează. La fel, cei care au luat boala şi au dus-o greu pe picioare. Am mai avut cazuri în care s-au vaccinat patru dintr-o familie, pentru că erau motivaţi de tichetele de masă care se dau. Aici sunt mai receptivi, poate pentru că este o populaţie mai tânără, însă la Ipatele simt că este muncă în zadar”, a completat medicul ieşean.

Harta vaccinarii poate fi consultata aici

Pe de altă parte, cea mai mare rată de vaccinare este în Valea Lupului (58,5%), Miroslava (43,96%), Rediu (41,23%) şi Ciurea (35,39%), fiind localităţi apropiate de municipiu, unde locuiesc foarte mulţi dintre cei care lucrează în oraş. „Foarte mulţi sunt angajaţi la firme unde vaccinarea este obligatorie, dar cred că au fost şi perioade în pandemie când oamenii au fost mai speriaţi şi s-au grăbit să se vaccineze. Au mai fost şi oameni conştienţi de pericolul la care se supun dacă nu se vaccinează”, a precizat dr. Andreea Lupu, medic de familie în comuna Valea Lupului.

„Frica de boală nu mai impresionează”

Directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi, susţine că odată cu anunţarea unor noi măsuri de relaxare a scăzut şi dorinţa oamenilor de a se vaccina, iar acest lucru s-a văzut reflectat în cifrele zilnice. Dacă în vârful valului al patrulea erau şi 4.000 de ieşeni vaccinaţi pe zi, acum, media zilnică în ultima săptămână a ajuns la 700 de imunizări. Totodată, directorul DSP spune că se observă şi care sunt localităţile în care autorităţile s-au implicat în campania de vaccinare.

„Am constatat că frica de boală nu mai impresionează, doar frica de restricţii mai ajută. Când s-a spus că nu vei mai putea să beneficiezi de anumite lucruri dacă nu te-ai vaccinat, atunci a mers mai bine procesul, însă când erau şi 500 de morţi pe zi nu a fost nicio reacţie. Pentru ca aceste măsuri să fie şi respectate, este nevoie de controale şi de luarea de măsuri efective atunci când există abateri. Controlul certificatului verde se face ca o formalitate, ca să nu mai spunem şi că se poate prezenta codul unei alte persoane pentru că nu poţi fi legitimat. Este o rată de vaccinare mult sub nivelul care să ne asigure protecţia”, a precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

sursa zdi



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *