Proiectul de lege „Împreună pentru fete”, care prevede acordarea unor tichete sociale pentru procurarea de absorbante și tampoane fetelor din medii defavorizate, a primit raport şi avize favorabile în Camera Deputaților, anunță într-un comunicat deputata USR-PLUS Oana Țoiu, inițiatoarea proiectului.
- „Este mai scump pentru fete să stea în şcoală şi copiii României sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta creşte şi riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul.
- De un an lucrez cu parlamentari din ţările care deja fac asta, din Scoţia şi Noua Zeelandă, şi cu organizaţiile din teren care asigură informare şi produse gratuite.
- Începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puţin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu ştie ce face şi ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost preşedinte de ţară. O şefie pentru el sau micşorarea riscului de abandon şcolar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. Începem cu fetele vulnerabile şi când economia îşi va reveni ne propunem să extindem la acces direct în şcoli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a declarat Țoiu.
- În scopul facilitării accesului la educație a tinerelor din medii defavorizate și sprijinirii persoanelor fără adăpost de sex feminin, se instituie stimulentul financiar, sub formă de tichete sociale, pentru procurarea de produse de igienă intimă la menstruație.
- Beneficiază de stimulentul financiar sub formă de tichete sociale fetele cu vârsta de peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar de stat care sunt în următoarele situații (…)
- Valoarea nominală lunară a unui tichet social se raportează la indicatorul social de referință și este de 0,03 ISR, exprimat în lei.
- Stimulentul se asigură lunar de către unitățile administrativ-teritoriale și se distribuie beneficiarelor prin unitățile de învățământ preuniversitar de stat și prin serviciile publice de asistență socială.
Citește aici proiectul de lege în întregime
Proiectul a fost adoptat deja de Senat, prin adoptare tacită.
Iniţiativa face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” şi a fost depusă în urma practicii din teren şi a consultărilor cu organizaţiile nonguvernamentale Asociaţia Pe Stop, Asociaţia Sexul vs. Barza, Asociaţia Iele-Sânziene, Centrul FILIA, Romanian Angel Appeal Foundation, Tineri pentru Tineri, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia COMMA şi Fundaţia Sensiblu, care au adus soluţia în câteva comunităţi cu mult înaintea statului şi susţin o soluţie publică cu acoperire naţională.
Potrivit comunicatului, sunt peste 40.000 de cetăţeni care au semnat deja petiţia iniţiată de Iele-Sânziene şi societatea civilă prin care se cere Guvernului acces gratuit în şcoli la produse de igienă.
Urmează dezbaterea în Comisia pentru buget şi reluarea ei în Comisia pentru învăţământ, unde au ridicat obiecţii legate de lipsa definiţiei legale a noţiunii de „fată”.
Proiectul prevede implementarea din toamna anului 2022 pentru a putea fi inclus în bugetul pe anul viitor cu impact minim şi a avea timpul necesar pregătirii logistice prin schimburile de experienţă cu alte ţări.
* BITTV.INFO *