Varianta Omicron, un pericol de sărbători. Cum procedăm pentru a fi în siguranță?

Noua variantă de coronavirus, Omicron, care s-ar putea transmite mult mai ușor și ar putea sta la baza unui nou val al pandemiei, apare într-un moment complicat, pentru că urmează o lună cu sărbători, în care oamenii se vor întâlni, vor merge la masă, vor sta în interior.

Unele țări, precum Austria, au decis să impună încă de acum un lockdown. Portugalia, chiar dacă are aproape 90 la sută din populație vaccinată, ia în calcul să instituie începând cu data de 2 ianuarie o săptămână de lockdown pentru toată lumea, ca să nu circule eventuala boală care ar fi fost luată atunci când oamenii s-au întâlnit de sărbători.

În România, unde valul patru este în remisie, există vreun pericol de sărbători?

Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: Pericolul există întotdeauna, a existat de la începutul pandemiei. România se află acum într-o situație ceva mai norocoasă, deși suntem încă la un număr destul de mare de cazuri pe zi, ele sunt în scădere. Evident că trebuie să avem grijă la ce facem în perioada următoare, cum ne întâlnim, să ne expunem cât mai puțin riscului, să continuăm să purtăm masca în spațiile interioare aglomerate, să evităm spațiile aglomerate, să evităm interacțiunea cu un număr foarte mare de persoane în condiții care ar putea duce la răspândirea virusului. Dar este dificil de prezis ce s-ar putea întâmpla pe viitor.

Cei vaccinați cu trei doze pot să se întâlnească la masa de Crăciun?

Cătălin Țucureanu: Da, într-un număr relativ redus. Fiecare trebuie să își evalueze oarecum riscul personal. Cazul meu – de când m-am vaccinat prima dată, am avut foarte mare grijă în a interacționa cu persoane care sunt predispuse la un risc de evoluție severă. În general, când trebuia să interacționez cu asemenea persoane, deși eram vaccinat, deși știam deja că am un risc scăzut de a fi infectat și, în consecință, de a da mai departe, preferam să mai fac câte un test rapid autoadministrat, pentru liniștea personală. Oricum, în general, mi-am schimbat foarte mult comportamentul pentru a evita interacțiunea cu grupuri mari de persoane, în special în contexte care pot favoriza transmiterea.

Continuarea pe DIGI 24



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *