Mai e puţin peste o lună până de Crăciun, însă crescătorii de porci au început deja să fie căutaţi de clienţi. Cei mai mulţi vor animale hrănite ecologic. În ceea ce priveşte preparatele de-a gata, oamenii le cer pe cele tradiţionale de sărbători, în special produsele afumate.
La 10 kilometri de Oradea, în localitatea Rontău, porcii sunt negociaţi chiar în faţa fermei.
”Cât e preţul? Cu cât ne înţelegem şi noi?
Ne înţelegem. Eu zic 12.”
Loc de negociere este, chiar dacă fermierii se plâng că acum au cheltuieli mai mari.
Vânzător: Cerere ar fi, dar preţul nu prea satisface datorită faptului că a crescut preţul la cereale şi nici nu se găsesc. S-a dublat efectiv.
După ce aleg, clienţii stabilesc ziua în care animalul va fi pregătit pentru masă. Clienţii au şi varianta să se ocupe altcineva de prepararea cărnii.
Ștefan Patroc: Eu le pregătesc cârnaţii, caltaboşii, toba şi omul să meargă gata preparat cu animalul de aici.
Pentru toate aceste preparate, clienţii trebuie să scoată din buzunar: 15 lei pentru ciolan, 40 pentru slănină şi 45 pentru cotlet sau ceafă. Cei mai scumpi sunt cârnaţii. Un kilogram e 50 de lei.
sursa observator
* BITTV.INFO *