Prețul gazelor a crescut din nou, după ce Germania a suspendat procesul de autorizare a gazoductului rusesc Nord Stream 2

Preţurile gazelor europene au crescut din nou, miercuri, după o întârziere apărută în procesul de aprobare a unei noi conducte majore din Rusia, Nord Stream 2.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat, marţi, procesul de punere în funcţiune a conductei Nord Stream 2, diminuând speranţa că va furniza o cantitate semnificativă de gaze Europei în lunile cruciale de iarnă, conform News.ro.

Întârzierile în procesul de aprobare au provocat temeri că Europa, care primeşte o treime din necesarul de gaze din Rusia, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică din cauza livrărilor scăzute.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea Statelor Unite şi a unor state europene, care spun că gazoductul va face Europa să depindă prea mult de Rusia pentru gaze.

Însă alte guverne europene spun că noua legătură este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, preţurile mai mari amplificând deja inflaţia.

Miercuri, preţul gazului pe termen de o lună din Olanda, considerat de referinţă pentru Europa, a crescut cu 8%, până la 101,60 euro pe megawat-oră (MWh). Contractul a crescut cu aproape 60% în noiembrie, deşi este încă cu mult sub un vârf de 155 de euro atins pe 6 octombrie.

Se amână punerea în funcțiune?

”Mă aştept ca punerea în funcţiune a Nord Stream 2 să fie amânată până în martie 2022”, a declarat o sursă guvernamentală germană pentru Reuters.

Asociaţia de Afaceri din Germania-Est a declarat că are încredere în independenţa autorităţii de reglementare, chiar dacă regretă că decizia va cauza întârzieri. Asociaţia a adăugat că este în interesul clienţilor europeni de gaze, precum şi al operatorului de conducte ca proiectul să fie ”inatacabil din punct de vedere legal şi să poată furniza energie Europei în mod fiabil şi sigur”.

Preţul gazelor cu librare la începutul anului viitor a crescut şi el, piaţa nu se aşteaptă acum la fluxuri majore prin Nord Stream 2 până la sfârşitul sezonului de încălzire de iarnă, moment în care cererea ar atinge deja vârful.

Contractele din Olanda pentru gazele cu livrare în ianuarie au crescut cu 7,8%, până la 101,61 euro pe MWh, în timp ce contractele britanice pentru gazele cu livrare în primele trei luni din 2022 au crescut cu aproape 12%, până la 2,45 lire sterline.

Unii analişti au spus că procesul de certificare ar putea dura luni de zile, deoarece Bruxelles-ul va trebui să-i dea undă verde odată ce autorităţile de reglementare germane îşi vor face recomandările.

”Acum estimăm că certificarea poate fi finalizată cel mai devreme în jurul lunii aprilie a anului viitor, cu un potenţial amplu de extindere până în august 2022, având în vedere probabilitatea unei evaluări şi mai stricte la următoarea etapă de revizuire a Comisiei Europene”, a declarat Zongqiang Luo, analist pentru piaţa gazelor naturale la Rystad Energy.

Guvernele europene se străduiesc să atenueze impactul preţurilor mari ale gazelor pentru consumatori şi întreprinderi cu măsuri precum plafonarea preţurilor şi subvenţii.

Prețul mare la energie afectează deja aproape întreaga lume

Preţurile mai mari ale energiei în Europa şi în întreaga lume influenţează deja inflaţia, ceea ce, la rândul ei, ar putea împinge factorii de decizie să majoreze ratele dobânzilor mai devreme decât era de aşteptat.

Datele publicate miercuri au arătat că ratele inflaţiei atât în ​​Uniunea Europeană, cât şi în Marea Britanie au depăşit 4% în octombrie, mai mult decât dublul ţintelor băncii centrale, preţurile la gaze plătite de consumatorii britanici, de exemplu, crescând vertiginos, cu 28%.

Preţurile gazelor din Europa sunt, de asemenea, susţinute de o scădere a exporturilor în această săptămână din Norvegia, un alt furnizor cheie pentru Marea Britanie şi UE, din cauza lucrărilor de întreţinere la infrastructura sa.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a declarat că a oprit certificarea Nord Stream 2, deoarece consorţiul din Elveţia din spatele conductei trebuia să înfiinţeze o filială germană în conformitate cu legislaţia germană, pentru a obţine o licenţă de operare.

În primele sale comentarii după această amânare, Kremlinul a spus că certificarea este ”un proces complicat” şi că nu vede politica în spatele deciziei. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a spus că consorţiul tratează cererile din partea autorităţii de reglementare germane în timp util şi că Rusia trebuie să aibă răbdare.

Interfax l-a citat ​​pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, spunând că Moscova nu se aşteaptă la nicio modificare a termenului limită pentru procesul de certificare.

Între timp, fluxurile de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europa către Germania au fost constante şi peste niveluri în weekend, au arătat datele operatorului de reţea german Gascade. Conducta, care trece prin Belarus, care se află în mijlocul unei crize a migranţilor şi a unui impas cu Occidentul, este una dintre rutele majore pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa.

continuarea știrile pro tv



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *