Tratament inovator la Spitalul de Urgență Pașcani pentru pacienții COVID 19 care vin în primele zile de boală

Daca simtiti ca aveti simptome de infectare cu virusul COVID 19 si sunteti in primele zile de la debut, atunci trebuie sa stiti ca puteti primi anticorpi monoclonali, un medicament inovator care previne complicatiile bolii. Ministerul Sanatatii, prin Directia de Sanatate Publica Iasi a repartizat zece doze pentru Spitalul Municipal de Urgenta din Pascani, dar si pentru Spitalul General CF Pascani si Spitalul Orasenesc din Harlau.

Flacoanele se afla la DSP Iasi, dar in cazul in care la spital se prezinta un pacient care ar putea deveni un posibil beneficiar, medicamentul poate fi adus la Pascani in circa doua ore, anunta reprezentantii spitalului. Un astfel de tratament costa aproximativ 8.000 de euro, potrivit DIGI 24, dar toți pacienții declarați eligibili beneficiază de el gratuit.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

Medicamentul reprezintă o șansă in plus si pentru spitale pentru a atenua internările în secțiile de terapie intensivă. La Spitalul Municipal Pascani miercuri, 10 noiembrie, a fost prima zi din valul patru al pandemie in care pana la orele pranzului, in Compartimentul de Primiri Urgente nu s-a prezentat nici un pacient pozitiv COVID 19.

De precizat este faptul ca incidenta este in scadere la Pascani, iar la data de 9 noiembrie, era de 4,22 la mia de locuitori.



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *