Arbidolul, antiviralul folosit la începutul pandemiei și scos din protocolul de tratament, în curs de aprobare la nivel European

În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea în protocolul de tratament al pacienților Covid, Arbidolul, antiviral dezvoltat în Rusia, deși nu este autorizat în Uniunea Europeană. Timp de circa un an de zile a fost folosit în spitale. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.

Pentru că în Europa medicamentul nu era aprobat, acesta ajungea în unitățile medicale în urma unor donații.

„Medicamentul Umifenovir sau Arbidol nu este aprobat în Uniunea Europeană și, de aceea, în România ajunge prin sponsorizări ale persoanelor fizice sau juridice, care îl cumpără din Rusia sau Republica Moldova. Este un antiviral folosit în cazurile de gripă, cu rezultate bune.”, a zis medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș, la începutul pandemiei, pentru G4Media.

În primăvara acestui an, Ministrul Sănătății de la acea vreme, Ioana Mihăilă, a eleminat Arbidolul din protocol și a fost trecut în în lista cu „alte antivirale de administrare orală, cu activitate insuficient demonstrată/nedemonstrată”, deși medicii din secțiile Covid afirmau că au avut rezultate pozitive cu acest antiviral pentru bolnavii cu forme ușoare și medii.

„Arbidol este un antiviral folosit în estul țării noastre pentru forme ușoare de boală și care s-a dovedit a fi benefic. În sensul că acești pacienți nu s-au dus spre agravare. În plus, a fost un moment în Valul 2 când și noi l-am folosit în spital pentru c-am avut un cadru legal întrucât protocolul de la momentul respectiv ne permitea să-l utilizăm”, a declarat Carmen Dorobăț, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pentru Realitatea TV.

Substanța activă a Arbidolului este Umifenovirul, care este în curs de aprobare la Agenția Europeană a Medicamentului. Potrivit declarațiilor lui Marius Tudor, consilier superior la Parlamentul Europei, în cazul autorzării România nu va avea acces la stocul necesar tratării numărului mare de bolnavi din spitale pentru că nu a fost depusă o cerere către Comisia Europeană.

„La nivel european, acum câteva săptămâni, Comisia Europeană a selectat din 83 de specialiști, care au fost contractați să dezvolte tratamente, 10. Acei 10 specialiști au propus următoarea schemă, care este acum sub aprobarea la Agenția Europeană a Medicamentului: avem 3 anticorpi monoclonali virali, avem două tratamente de antivirale orale și mai avem 4 imunomodulatoare. Printre cele două medicamente, medicamente orale, se află și substanța activă pe care a menționat-o doamna ( Umifenovir ). Deci, în acest moment, România pentru că se află într-o situație de urgență are posibilitatea să ceară, printr-o cerere de urgență, autorizarea utilizării acestui medicament în România. Comisia a alocat 12 miliarde de euro pentru 200 de contracte care includ tratament, antivirale și așa mai departe. România a cerut aprope fix nimic. Să fie oare de vină cantitatea imensă de doze de vaccin comandate și achiziționate?”, a transmis Marius Tudor, la Realitatea Tv.

În ultima perioadă, autoritățile au sesizat că aceste pastile se vând pe piața neagră, iar pe piața farmacetică unde a fost autorizat are un preț accesibil . Deși specialiștii au zis că Arbidolul a dat rezultate bune în tratarea pacienților cu forme ușoare și medii, este contraindicat să fie administrat pentru prevenție.

„Trebuie să înțelegem că medicamentele au nevoie de o prescripție, că e medic de familie sau alt medic, cineva trebuie să ni-l recomande. Se dă în funcție de situație și de evoluție. Noi l-am folosit, în măsura în care l-am avut, a fost la nivel de sponsorizare. Și cu efecte bune, n-aș spune că miraculoase. Din punct de vedere științific, ceea ce trebuie să înțelegem foarte clar este că în momentul de față nu există variantă de prevenție – adică să am o dovadă clară că voi face o formă ușoară. Singurul medicament de prevenție este vaccinul, cu dovezi clare. Celelalte medicamente pot fi utile în momentul în care am deja infecția, sunt la începutul bolii, am medicamentul – și nu numai Arbidolul, toate celelalte antivirale- și atunci probabilitatea e mai mică de a face o formă severă.”, a transmis medicul Adrian Marinescu.

Totodată Favipiravirul, care a fost inclus în protocolul de tratament al infecției cu SARS-Cov-2, din martie 2020, nu a fost disponibil până pe 15 octombrie, când a ajuns primul lot în România.

 

sursa telem



* BITTV.INFO *

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *