Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată săptămâna viitoare în Plenul Camerei Deputaților. Dacă va fi adoptată, va merge la promulgare, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie, a declarat deputatul PNL de Iași, NĂCUȚĂ Sorin.
Deputatul a precizat și modalitatea de implementare a acestor măsuri:
- Plafonarea prețurilor – 1 leu kilowatt oră la curent electric și 0,37 lei kilowatt oră la gaze. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Dacă prețul se duce peste 1 leu/kw, intervine plafonul. Plafonarea se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.
- Compensarea parțială a facturilor – maximum 29 de lei pe lună pentru factura de curent electric și maximum 33% pentru factura la gaze. Compensările se aplică pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Valoarea compensării este de 0,291 de lei pe kilowatt oră la curent electric.
- Amânări la plată pentru consumatorii vulnerabili. Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale, mai exact pentru consumul din perioada 1 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.
Partidul Național Liberal va susține și adoptarea altor măsuri complementare pentru a sprijini cetățenii Ca de exemplu:
- aplicarea unui cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clientii finali.
- în cazul energiei electrice, exceptarea de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înalta eficienta, accizei;
- în cazul gazelor naturale, exceptarea de la plata contravalorii accizei.
,,Am vrut să ne asigurăm că acordăm ajutor celor care au nevoie și sunt strâmtorați cu banii, nu celor care pot folosi subvenția pentru a-și încălzi piscina sau casa de vacanță. Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi. Aceste măsuri propuse de PNL au menirea de a face suportabile facturile la utilități, pentru cetățeni și societăți, pentru această iarnă. Sigur, sunt măsuri urgente și tranzitorii, strategia sănătoasă a României trebuie să fie de dezvoltare urgență a capacităților de producție a energiei electrice și a exploatărilor de gaze. Prin punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleara Cernavodă, prin dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile și urgentarea exploatării depozitului de gaze din Marea Neagră, România poate să-și asigure independența și securitatea Energetică.’’, a conchis deputatul PNL de Iași, NĂCUȚĂ Sorin.
* BITTV.INFO *